Wertaisliikuttajan kyydissä ikä unohtuu – Seuraava koulutus tämän kuun lopussa

0
Wertaisliikuttaja Ritva Auranen ja Kaarinan erityisliikunnan suunnittelija Petteri Laakko. Liikuttajana Aurasen tulee itsekin ylläpidettyä omaa kuntoaan. Hänen harrastuksiinsa kuuluvat pyöräily, juoksu ja tanssi.

– Kokeillaan seistä yhdellä jalalla. Jos se on hankalaa, voi seistä molemmilla jaloilla varpaillaan ja tukeakin saa ottaa, ohjeistaa kaarinalainen Ritva Auranen tasapainoryhmään tulleita ikiliikkujia.

Aurasella itsellään on ikää 71 vuotta, mutta hän on erinomaisessa kunnossa. Jäätyään eläkkeelle ostajan tehtävistä kahdeksan vuotta sitten, hän aloitti uuden uran vapaaehtoisena liikuttajana.

– Huomasin, miten vähäiseksi liike vanhemmiten jää, kun äitini oli vuodepotilaana. Lähdin heti mukaan, kun kunnat hakivat vapaaehtoisia mukaan aktivoimaan ikäihmisiä.

Tuolloin vuonna 2014 pidettiin ensimmäinen yhteinen Wertaisliikuttaja-tapahtuma. Rajattomasti liikuntaa -hankkeen koulutuksessa sai kartoittaa omia kykyjään iäkkäiden ihmisten liikuttamisen parissa.

Koulutus Liedossa

Rajattomasti liikuntaa -hankkeen projektipäällikkö Anu Oittinen on tyytyväinen siihen, miten vapaaehtoistoiminta on kasvanut.

– Toimintamuodot ja tehtävät vaihtelevat kunnittain, mutta idea on sama: vapaaehtoiset iäkkäät auttavat vertaisiaan liikkumaan. Kunta hoitaa toiminnan organisoinnin ja tapahtumien järjestämisen. Wertaisohjaajat auttavat itselleen sopivissa tehtävissä.

Yhdessätoista hankekunnassa on tällä hetkellä satoja Wertaisliikuttajaa.

Tämän vuoden wertaisliikuttajakoulutus järjestetään 28.9. Liedon Lietohallissa. Sinne ovat kaikki wertaisliikuttajatoiminnasta kiinnostuneet tervetulleita.

Kaarinassa kolmisenkymmentä Wertaisliikuttajaa toimii kuntoryhmissä, tapahtumissa ja liikuntakampanjoissa.

– Wertaisliikuttajat opastavat kuntosaleillamme, vetävät tai auttavat peliryhmissä, kävelyfutiksessa, tanssissa ja itämaisissa lajeissa. Ilman heitä Kaarinassa ei toteutuisi näin laaja liikuntatarjonta ikäihmisille, Kaarinan erityisliikunnan suunnittelija Petteri Laakko kiittelee.

Laakko pitää huolen siitä, että Wertaisliikuttajat tapaavat säännöllisesti keskenään ja ettei heille sysätä liikaa vastuuta. Wertaisliikuttajat ohjaavat perusterveitä ihmisiä, jotka liikkuvat omalla vastuullaan, hän korostaa.

”Saan tästä itselleni energiaa”

Ritva Aurasen mielestä Wertaisliikuttaja-toiminta sopii niille, jotka ovat toisista ihmisistä kiinnostuneita.

– Ei tässä hommassa tarvitse olla erityisen liikunnallinen tai edes puhelias, empatiakyky riittää.

Auranen kannustaa lähtemään mukaan kokeilemaan: osallistua voi myös pienesti, eikä koko kaudeksi tarvitse sitoutua. Miehiä hän toivoo liikuttajiksi lisää, jotta roolimalleja löytyisi kaikille.

Kahdeksan vuotta toiminnassa mukana ollutta Aurasta ei vapaaehtoistyö väsytä. Päinvastoin, hän kokee saavansa siitä uutta energiaa.

– Tykkään kuunnella ikäihmisten juttuja. Parasta on nähdä ihmisten virkistynyt ilme, kun he lähtevät liikuntatunnin jälkeen kotiin. Liikkuminen ja sosiaalinen kanssakäyminen piristävät.

Monesta Wertaisliikuttajasta on tullut myös hänelle läheinen ystävä.

Wertaisliikuttajat saavat koulutusta muutaman kerran vuodessa. Uusia Wertaisliikuttajia otetaan mukaan toimintaan koulutusten kautta.

Mikä Wertaisliikuttaja?

  • Wertaisliikuttaja-toiminta on yksi Rajattomasti liikuntaa -kumppanuusverkoston toimintamuodoista. Toiminnan tavoitteena on parantaa ja yhtenäistää liikuntapalveluita ja luoda paremmat edellytykset aktivoida ihmisiä liikkumaan.
  • Verkostossa on mukana Kaarina, Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Raisio, Rusko, Sauvo ja Turku.
  • Toimintaa koordinoi Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu eli LiikU ry:n projektipäällikkö Anu Oittinen
  • Seuraava koulutus pidetään Liedossa 28.9. Mukaan Kaarinassa pääsee ilmoittautumalla erityisliikunnan suunnittelija Petteri Laakolle, p. 050 3732641 tai petteri.laakko@kaarina.fi.
  • Tämä artikkeli on laadittu osana Rajattomasti liikuntaa -kumppanuusverkoston toimintaa. Tekstin kirjoitti Maija Arosuo, kuvat otti Aras Jarjis.