Eläinten vallankumouksessa puhuu Putinin ääni – KaNuten ensi-ilta tällä viikolla

0
Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta toiset eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset. KaNuten lavalla on tänä syksynä sekä konkareita että ensikertalaisia: Aaro Luukkonen, Alex Satokangas, Eemeli Henttu, Kaisla Lehtonen, Nea Liimatta ja Viivi Virtanen. Eemeli on Piikkiöstä, muut Kaarinan ulkopuolelta.

– KaNuten tämänsyksyinen näytelmä oli pelottavan ajankohtainen jo silloin, kun lähdimme tekemään käsikirjoitusta . Kun Ukrainan sota syttyi, näytelmävalinta osui vielä karmeammin tähän aikaan, kommentoivat Anni Suvanto ja Minka Laukniemi.

He ovat kääntäneet, dramatisoineet ja ohjanneet Kaarinan Nuorisoteatteriin George Orwellin Eläinten vallankumouksen. Romaani kuvasi ilmestyessään – vuonna 1945 – satiirisesti vallankäyttöä ja Neuvostoliittoa, jossa ihmisten tasa-arvon ajaminen kääntyi itsensä irvikuvaksi. Samanlaisia irvikuvia nähdään tällä hetkellä itärajan takana. Suvanto ja Laukniemi päättivätkin ottaa KaNuten näytelmään suoria lainauksia Vladimir Putinilta.

– Muutimme myös tarinan lopun, ohjaajat kertovat.

Romaanissa tarinan loppu on synkkä, mutta filmatisoinneissa lopusta on tehty onnellisempi. Mihin KaNutessa päädyttiin?

– No ei ainakaan onnellisempaan loppuun! ohjaajat nauravat.

Produktion näyttelijät ovat 14–20-vuotiaita. He kuvaavat Kaarina-lehdelle näytelmän aihetta rankaksi ja tuntojaan jänniksi.

– Vaikka kirja kertoi toisen maailmansodan aikaisista tapahtumista, se kaikki tapahtuu nyt uudestaan, miettii 15-vuotias Viivi Virtanen.

Toisaalta näytelmä on komedia. Kauheistakin asioista löytyy huumoria.

Esityskausi 5.11.–16.12.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän