Pääkirjoitus: Ilmainen raha ei kiinnosta

0

Kaarinaan saadaan asukkaiden toiveesta lisää ulkoliikuntavälineitä, kulttuuritapahtumia sekä frisbeegolfkoreja. Asukasbudjetointi (s. 9) toteutettiin Kaarinassa toista kertaa.

Suurin yllätys oli asukkaiden mielenkiinnon puute. Luulisi, että ideoita tulisi kasapäin, kun tarjolla on ilmaista rahaa, mutta ehdotuksia tuli vain reilut 60. Se on yli puolet vähemmän kuin vuosi sitten, vaikka asukasbudjetointiin varattua rahapottia nostettiin tänä vuonna 16 000 eurosta 50 000 euroon.

Asukkaiden aktiivisuuteen vaikutti luultavasti se, että ehdotuksia kerättiin silloin, kun suurin osa ihmisistä oli kesälomilla. Toinen syy voi olla se, että asukkaat kokevat, ettei heillä ole todellista vaikutusvaltaa.

Asukasbudjetoinnin ideanahan on, että asukkaat saavat vaikuttaa siihen, mihin julkisia varoja käytetään. Kaarinassa asukasbudjetointiin varattu määräraha 50 000 euroa jaetaan viiden asuinalueen kesken. 10 000 euroa on melko mitätön summa Kaarinan kokoisen kaupungin budjetissa. 10 000 eurolla saa – no frisbeegolfkoreja tai yksittäisen ulkokuntoilulaitteen.

Ensi vuonna kannattaa harkita, että asukasbudjetoinnissa toteutettaisiin vain yksi hanke, joka saisi maksaa 50 000 euroa. Tämä avaisi enemmän mahdollisuuksia ideointiin. Ehkä se herättäisi myös asukkaat äänestämään, kun rahan tuleminen omalle asuinalueelle ei ole itsestäänselvyys.