Jäätynyt käärme ja Kuzure-kesa-gatame: Perheenjäsenet kamppailevat uudessa kaarinalaisessa judoseurassa

0
Kuzure-Kesa-gatame kuuluu judon mattotekniikkoihin. Kasper Luotonen on saanut äiti-Jaanan sidontaan.

Perinteistä judoa modernilla otteella. Näin kuvailee Ansku Paavilainen keväällä perustetun Kaarinan Judoseuran tavoitetta.

– Olimme naisporukan kanssa vuosien varrella miettineet, miten tekisimme meidän näköistä juttua meidän arvoilla. Halusimme tehdä asioita perhekeskeisesti ja urheilijalähtöisesti. Itse tykkäsin aikoinani kovasti siitä, kun lapsieni kanssa kävimme liikkumassa. Siinä saa aidon kontaktin lapseen.

Nyt Pikkupandat-ryhmä on uuden kaarinalaisen judoseuran 3–6-vuotiaille lapsille ja aikuiselle suunnattu perhejudoryhmä. Ninjapandat on yli 7-vuotiaille, perhejudoa sekin. Yhdessä Kaarinan Urheilijoiden judojaoston kanssa tarjolla on judon peruskurssi lapsille ja nuorille.

Löytyypä vielä oma ryhmä aikuisille, sekä judoa jo aiemmin harrastaneille että aloitteleville. Tämä ryhmä myös pyrkii monipuoliseen fyysiseen harjoitteluun.

Aloituskerralla syyskuun alussa Ninjapandat-ryhmä tutustui lajin perusteisiin sekä opetteli kaatumista ja sidontoja.

Eläinliikkeitä ja sidontoja

Jaana ja Kasper Luotonen olivat mukana aloituskerralla ja pääsivät hyvin lajin kanssa tutuksi, vaikka osa suoritusten ja tekniikoiden nimityksistä olikin japaninkielisinä hiukan hankalia. Kuten nyt sidonnoista Kuzure-kesa-gatame. Hyvin sekin sujui.

Lämmittelyosiossa tehtiin eläinliikkeitä, joista yksi oli Kasperin suosikki.

– Jäätynyt käärme oli mukavin!

Vaikka pulssi kaikilla nousikin, ei rasitus selvästikään ollut liikaa Kasperillekaan.

– Oli raskasta, mutta kyllä siitä selviää!

Äiti Jaanalla on itsellään karatetausta, ja hän oli tietoisesti valinnut yhteiseksi lajiksi nimenomaan kamppailulajin.

– Kamppailulajit opettavat paljon kehonhallintaa ja sosiaalista kanssakäymistä. Ja ajattelin että kun Kasper kotona tykkää painia, niin judo sopisi hyvin. Tykkään myös ideasta, että lapset ja vanhempi yhdessä harjoittelevat yhdessä, etenkin kun poika vielä on niin nuori.

Kehonhallintaa ja tasapainoa

Judon valttina Ansku Paavilainen näkee lajin monipuolisuuden sekä kehonhallinnan ja tasapainon kehittymisen.

Laji ei myöskään tarvitse erillistä oheisharjoittelua. Laji sopii kaikenikäisille ja kaiken kuntoisille sekä lapsille ja aikuisille yhdessä – ja vielä erityisryhmille.

– Kuuntelemme urheilijoita ja näemme hänet kokonaisuutena, jotta saamme sisäisen motivaation syttymään. Haluamme sytyttää sen sisäisen liekin. Tämä vaatii vaivannäköä. Urheilijan arvo ei ole mitaleissa ja menestyksessä, vaan siinä, että kasvaa ja kehittyy ja löytää oman itsensä, sanoo Paavilainen.