Kaarina laskee kiinteistöissään lämpötiloja – Lautakunta torppasi muut energiansäästötoimet

0
–¿Nyrkkisääntönä on, että jos kiinteistön lämpötilaa lasketaan asteella, se merkitsee noin 5 prosentin energiansäästöä. Toinen kysymys on, missä kiinteistöissä lämpötilaa voidaan laskea ilman, että käyttäjät siitä kärsivät, tekninen johtaja Jyrki Haapasaari kommentoi. Arkistokuva.

Kaarinan kaupunki osallistuu valtioneuvoston Astetta alemmas -kampanjaan. Samalla se sitoutuu laskemaan sisälämpötiloja 1–2 asteella niissä kiinteistöissään, joissa se on mahdollista.

Tekniselle lautakunnalle esitettiin myös muita energiansäästötoimia. Esityslistalla oli valaistuksen sammutusajan pidentäminen niillä alueilla, joilla ei ole led-lamppuja käytössä. Sammutusajan pidentäminen kahdella tunnilla olisi tuonut arviolta 20 000 euron säästön kaupungin sähkölaskuun.

Toisena ehdotuksena oli Kaarina-talon edustan lämmityksestä luopuminen, joka olisi tuonut noin 25 000 euron säästön talvikaudella.

Päivi Lehtovaara (kok.) esitti, että kaupunki osallistuu Astetta alemmas -kampanjaan ja laskee kiinteistöissään sisälämpötiloja, mutta muista energiansäästötoimista luovutaan. Lautakunta kallistui Lehtovaaran esityksen taakse.

Kaarinan kaupungin sähkön kulutus on noin 13 000 MWh vuodessa. Eniten sähköä kuluu terveyskeskuksessa (1 200 MWh), uimahallissa (550 MWh) ja lukiolla (600 MWh).

Suurin osa sähköstä kuluu kiinteistöissä ilmanvaihtoon, valaisuun ja käyttösähköön. Vesihuollossa sähköä kuluu linjapumppaamopiden ja paineenkorotuspumppujen käyttöön. Sähköä kuluu huomattavasti myös katujen ja piha-alueiden valaistukseen, vaikka noin 45 prosenttia valaisimista on led-pohjaisia.

– Nyrkkisääntönä on, että jos kiinteistön lämpötilaa lasketaan asteella, se merkitsee noin 5 prosentin energiansäästöä. Toinen kysymys on, missä kiinteistöissä lämpötilaa voidaan laskea ilman, että käyttäjät siitä kärsivät, tekninen johtaja Jyrki Haapasaari kommentoi.

Julkisuudessa on varoiteltu sähkön hinnan nousun lisäksi sähköpulasta, jonka vuoksi sähkön jakelua voidaan joutua tulevana talvena säännöstelemään. Tämän vuoksi valtionhallinto kannustaa kiinnittämään huomiota sähkön käyttöön kodeissa, yrityksissä, kunnissa, järjestöissä ja oppilaitoksissa.