Kaarinassa valmistauduttiin turhaan vastaanottamaan ukrainalaislapsia

0
Anna Cantell-Forsbom. Arkistokuva.

Suomi valmistautui vastaanottamaan syksyn aikana sata ukrainalaista lastenkodissa elävää lasta. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ilmoitti viime viikolla, ettei lastensuojelulapsia sittenkään evakuoida Suomeen.

Tiedotteessa kerrotaan, että sosiaali- ja terveysministeriö on käynyt viime viikkojen aikana Ukrainan kanssa useita keskusteluja lasten vastaanottamisesta Suomeen. Keskustelujen jälkeen Ukraina on kiittänyt Suomea varautumisesta ja ilmoittanut, että lapsia ei evakuoida Suomeen.

– Lasten hyvinvointi on kaikkein tärkeintä sekä Suomelle että Ukrainalle. Maiden lastensuojelun lainsäädäntö sekä lastensuojelun käytännöt eroavat toisistaan. Ukraina arvostaa Suomen tekemää varautumista ja pohjatyötä, toteaa johtaja Anna Cantell-Forsbom STM:stä.

Ukraina esitti viime keväänä useille maille pyynnön ukrainalaisten lastensuojelulasten evakuoimisesta. Suomi ilmoitti pystyvänsä ottamaan vastaan sata ukrainalaista lastensuojelun piirissä olevaa lasta. Lasten maahantuloon on varauduttu muun muassa perustamalla uusia laitosyksiköitä.

Tiloja ehdittiin jo remontoida

Kaarinassa SOS-Lapsikylä haki lupaa kahden uuden lastensuojelun laitosyksikön perustamiselle Kaarinaan. Myös Littoisissa toimiva nuorisokoti Tikki oli avaamassa toisen osastonsa ukrainalaisille lapsille.

SOS-Lapsikylän uusista laitoskäynnistyksistä vastaava Tiina Rihti kertoo, että Kaarinassa ehdittiin jo remontoida SOS-Lapsikylän kiinteistöjä ja rekrytoida lisää työntekijöitä.

– On totta kai harmillista, että olimme ehtineet lastenkotien valmistelussa pitkälle ja uskomme, että olisimme voineet tarjota ukrainalaislapsille hyvät olosuhteet kuntoutua. Muutostyöt ja remontit eivät kuitenkaan menneet hukkaan ja tällä hetkellä kartoitamme tiloille parasta mahdollista käyttöä palvelemaan Kaarinan lapsikylän nykyasiakkaiden tarpeita olemassa olevaa toimintaa kehittäen. Uutta lastenkotia ei ole suunnitteilla, Espoo-Vantaan lapsikyläjohtajana työskentelevä Rihti kommentoi.

Kaarinan SOS-Lapsikylässä on 7-paikkainen lastenkoti, 7-paikkainen perhekuntoutusyksikkö, jälkihuoltoasunto ja jälkihuollon palveluita. Lisäksi palvelutarjontaan kuuluu kotiin vietäviä palveluita, tukiperhetoimintaa sekä sijaisperhepalveluita.