Kaisa Jakosen kolumni: Voimavarojen tärkeys lapsiperheen arjessa

0

Syksyn edetessä pidemmälle ja valoisan ajan lyhentyessä voi monessa lapsiperheessä olla se tilanne, että voimavarat hupenevat ja perusarki tuntuu normaalia raskaammalta. Varsinkin vanhempien tulee helposti sivuutettua omat tarpeensa laittamalla lapsen tarpeet edelle.

Omiakin tarpeita on hyvä kuunnella: kun vanhempi voi hyvin, lapsi voi hyvin. Mannerheimin Lastensuojeluliiton vanhempainnetistä löytyykin paljon vinkkejä vanhemman hyvinvointiin ja jaksamiseen sekä käytännön vinkkejä selviytymiseen lapsiperheen arkea kuormittavista tilanneista.

Perusarjen kuormittavuutta ja perheen sisällä hermojen kiristelyä lisäävät huomattavasti huonosti nukutut yöt, lasten itkut ja huudot, väärinymmärrykset, stressi, sairastelut sekä odottamattomat tilanteet. Kuitenkin näiden asioiden lisäksi sieltä arjesta löytyy aina niitä pieniä hyviäkin asioita, jotka vähentävät kuormitusta ja auttavat jaksamisessa.

Lapsen kanssa yhdessä hassuttelu, puolison myötätunto, positiivinen palaute työkaverilta tai ystävällinen hymy tuntemattomalta voivat olla niitä asioita, jotka tuovat ilon ja onnellisuuden hetkiä jokaiseen päivään.

Näiden pienten hyvien asioiden lisäksi jokaisella pitäisi olla myös ne omat voimavarat, jotka tuovat itselle ja koko perheelle lisää tukea sekä voimaa perusarkeen. Nämä voimavaroja kerryttävät asiat voivat tulla harrastuksista, omasta perheestä, ystävistä, itsensä kehittämisestä, töistä, matkustelusta ja unelmista. Tärkeintä on, että ne tukevat omaa jaksamista ja niiden kanssa tietää selviävänsä myös kuormittavimmista päivistä.

Erityisen tärkeää on vahvistaa ja ylläpitää omaa hyvinvointia ja voimavaroja. Sillä silloin kun perusarki tuntuu käyvän raskaammaksi, on näihin asioihin helpompi tukeutua. Jokaisen olisi siis hyvä pysähtyä säännöllisesti miettimään tarkemmin, mitkä asiat ovat niitä, jotka lisäävät hyvinvointia ja antavat tukea jaksamiseen.

Mistä hyvistä asioista sinun arkesi koostuu ja mitkä ovat sinun voimavarasi?

Kaisa Jakonen

MLL Kaarinan yhdistyksen jäsenvastaava ja sihteeri