Kiusaamisnäyttelyn tekijä ehdottaa vartijoiden palkkaamista kouluille – Johanna Kareen valokuvanäyttelyssä julkkikset kertovat tarinansa

0
Kaarinassa nähdään ensi viikolla valokuvataiteilija Johanna Kareen Minuunkin sattui -näyttely. Näyttelyn teemana on kiusaaminen.

Tiedätkö, mitä yhteistä on Jannika B:llä , Roosa Meriläisellä ja ex-työministeri Jari Lindströmillä ?

Heitä kaikkia on kiusattu. Ensi viikolla Kaarina-salissa nähtävä Johanna Kareen Minuunkin sattui -valokuvanäyttely kertoo kymmenen tunnetun suomalaisen kiusaamistarinan.

Helsinkiläinen valokuvataiteilija Johanna Kare on tunnettu rankkojen, yhteiskunnallisten aiheiden kuvaajana. Hän on valokuvannut muun muassa naisvankeja, huumeiden käyttäjien läheisiä ja lähisuhdeväkivallan uhreja. Minuunkin sattui -näyttelyn taustalla on hänen omakohtaiset kokemuksensa koulukiusaamisesta.

– Minulla on ikävä kyllä omakohtaista kokemusta aika moneen näyttelyyn. Saan yhteyden kuvattaviin yleensä helposti. He ehkä tuntevat sen, että tiedän, mitä kuvaan, Kare kommentoi.

Hän kertoo joutuneensa itse ensimmäisellä luokalla opettajansa silmätikuksi. Kiusatuksi tulemisen kokemus on vaikuttanut Kareen pitkälle aikuisikään asti.

– Opettaja halusi nolata minut. Minun piti mennä luokan eteen kertomaan hyvinkin henkilökohtaisista asioista. Kun kävelin itkien takaisin omalle paikalle, opettaja käski minut takaisin eteen sanoen, että takarivi ei kuullut.

Keskustelua kiusaamisesta


Kaarinassa järjestetään osana näyttelyä keskustelutilaisuus koulukiusaamisesta. Paikalla keskustelemassa ovat Kare, kansanedustaja Saara-Sofia Sirén , nuorisovaltuuston puheenjohtaja Rasmus Hakala sekä Kotimäen koulun rehtori Katariina Kavantola. Tilaisuuden ja näyttelyn järjestää Kaarinan Kokoomusnaiset ry.

– Kokoomusnaiset sai mahdollisuuden tuoda tämän näyttelyn Kaarinaan, ja ehdottomasti halusimme sen tehdä. Koulukiusaamista on Kaarinassakin, ja viime kevään koulukiusaamistapaukset olivat tässä ikävä herätys. Valokuvanäyttely on tapa tuoda asia keskusteluun ja lähestyttäväksi myös oppilaille, Kokoomusnaisten puheenjohtaja Malla Rannikko-Laine kertoo.

Kare tietää kokemuksesta, että kiusaamiseen kohteeksi voi joutua kuka tahansa. Syynä voi olla erilaiset vaatteet, se, että on lähtöisin erilaisesta perheestä tai että on muuten vähän erilainen. Toisinaan on täysin sattumanvaraista, kuka joutuu kiusatuksi.

– Sitäkään ei pidä unohtaa, että myös kiusaajilla on yleensä todella huono olla. Heillä itsellään voi olla kauheita asioita taustallaan ja he purkavat pahaa oloaan toisiin, Kare sanoo.

Kiusaamisesta voi selvitä


Kare on sitä mieltä, että koulukiusaamista pitäisi kitkeä nykyistä tehokkaammin. Yksi keino olisi palkata kouluihin vartijoita valvomaan välituntikiusaamista.

– Jos kouluissa liikkuisi univormuihin pukeutuneita, palkattuja vartijoita, en usko, että hirveän moni uskaltaisi kiusata. Olen myös sitä mieltä, että on todella väärin, että kiusatut joutuvat vaihtamaan koulua. Ongelma pitäisi ratkoa kiusaajien kesken.

Valokuvanäyttelyn viesti on, että kiusaamisesta voi selvitä ja kiusatusta voi tulla onnellinen ja menestyvä ihminen. Kare itse on saanut apua uskostaan Jumalaan.

– Haluan sanoa kiusatuille, että aina löytyy apua ja puhuminen on ensimmäinen. Kiusaamisesta kannattaa kertoa jollekulle luotettavalle ihmisille. Kiusaajien olisi hyvä ymmärtää, että kiusaaminen on rikos ja siitä voi saada nykypäivänä tuomion.

Minuunkin sattui -valokuvanäyttelyn avajaiset ja keskustelutilaisuus Kaarina-salissa ti 4.10. klo 17.30–19. Näyttely avoinna 4.10. klo 14–19, ke 5.10. klo 9–14 ja 8.10. klo 10–15.