Kun Kaarinan Taitoluistelijat on jäällä, katsomossa istuu suunnistuksen maailmanmestari – Vroni König-Salmi haaveilee, että saisi tyttärensä mukaan Venla-joukkueeseen

0
Huippusuunnistaja Vroni König-Salmi on tutustunut muodostelmaluisteluun tyttärensä harrastuksen kautta.

Suunnistuksen maailmanmestari Vroni König-Salmi taitaa karttamerkit vaikka unissaan, mutta viime vuosina hän on opetellut kiinnittämään strasseja kisa-asuihin.

Hänen neljästä tyttärestään nuorin, 15-vuotias Minja Salmi harrastaa muodostelmaluistelua Kaarinan Taitoluistelijoissa. Tytär tähtää huipulle lajissa, joka on suunnistusperheessä vieras. Vroni-äiti toimii seuran johtokunnassa.

– Sanon äidille, että hän saa tulla katsomaan treenejäni ainoastaan silloin, kun hänellä on ensiapuvuoro, Minja toteaa.

53-vuotiaan König-Salmen oma urheilu-ura päättyi vuonna 2010. Sen jälkeen hän valmensi useita vuosia Sveitsin naisten suunnistusmaajoukkuetta ja voitti myös valmentajana maailmanmestaruuden. Suunnistuspiireissä naisella on maine vaativana valmentajana, mutta tyttärensä kohdalla hän nostaa kädet pystyyn.

– En ymmärrä muodostelmaluistelusta niin paljon, että voisin antaa neuvoja. Nautin katselemisesta, liikkeestä ja musiikista, König-Salmi kuvailee.

Hän sanoo olevansa iloinen siitä, että Minja löysi itsestään taiteellisen puolen liikunnan kautta. Urheilijaperheessä kun liikuntaharrastukset aina jyräsivät taideharrastukset.

“Olen urheiluhullu”

Lähes täydellistä suomea puhuva König-Salmi on kolmen maan kansalainen: hän on syntynyt Uudessa-Seelannissa ja varttunut Sveitsissä. Suomeen hän muutti tavattuaan puolisonsa Janne Salmen , joka hänkin on huippusuunnistaja ja maajoukkuevalmentaja.

Kuusistossa asuvaan perheeseen kuuluu neljä lasta, joista kolme on yhteisiä. König-Salmi vitsailee, ettei yhdestäkään lapsesta onnistuttu aivopesemään kilpasuunnistajaa.

– Toivoin tyttäriltäni 50-vuotislahjaksi, että osallistumme joukkueena Venlojen viestiin. Tänä vuonna tapahtuma olisi ollut Mynämäellä, mutta yhdellä tyttäristäni oli kaverin polttarit. Toivottavasti saamme joukkueen kasaan ensi vuonna, König-Salmi suunnittelee.

Vanhempien lajitaustasta huolimatta perheen lapsille ei ole koskaan tyrkytetty suunnistusta. Liikunnallista elämäntapaa kylläkin.

– Olen urheiluhullu! Lapsemme ovat luultavasti kiertäneet kaikki Kaarinan urheiluseurat läpi. Kerran eräs äiti huomautti, että meillä on lasten synttäreiden teemana aina jotkut olympialaiset, Vroni nauraa.

– Olen harrastanut yleisurheilua, jalkapalloa, balettia, akrobatiaa… Minja luettelee.

Myös Vroni König-Salmi kokeili lapsena kaikkia mahdollisia lajeja. Suunnistuksen hän aloitti poikkeuksellisen myöhään, vasta 12-vuotiaana.

Äitinä hän on pitänyt tärkeänä, että myös lapset liikkuvat, koska se on terveellistä. Harrastusten kautta lapsilla on aina ollut järkevää tekemistä.

– Nyt jo aikuistuneet lapsemme ovat antaneet kritiikkiä, että he osaavat kaikki lajit, mutta eivät mitään kunnolla, Vroni König-Salmi nauraa.

Luistelija ei näytä väsymystä

Perheen kuopus Minja on poikkeus, sillä hänelle luistelu on ollut aina lajeista tärkein. Vanhemmat ilmoittivat hänet 5-vuotiaana luistelukouluun, ja sen jälkeen laji vei mennessään.

– Tykkäsin myös baletista ja akrobatiasta, mutta jos harjoitukset menivät luistelutreenien kanssa päällekkäin, valitsin aina luistelun.

Toisin kuin vanhempansa Minja kokee olevansa luonteeltaan enemmän joukkue- kuin yksilöurheilija.

– Muodostelmaluistelu on esiintymistä. Jäälle meneminen ei jännitä niin paljon, kun minulla on siinä rooli. Muissa lajeissa pitää kilpailla omana itsenä, hän vertaa.

Äkkiseltään muodostelmaluistelusta ja suunnistuksesta on vaikea löytää mitään yhteistä, mutta König-Salmen mukaan huippu-urheilu on pohjimmiltaan aina samanlaista. Lajista riippumatta urheilijalta vaaditaan hyvää fysiikkaa, kestävyyttä, teknistä osaamista ja mielenhallintaa.

Luistelu voi näyttää kevyeltä, mutta 4,5 minuutin vapaaohjelman luisteleminen vaatii huippukuntoa. Minja ei käytä luistellessa sykemittaria, mutta välillä suorituksen jälkeen hengästyttää niin että oksettaa.

– Suunnistajahan voi maaliin tullessaan huutaa ja romahtaa maahan, mutta luistelijahan on hymyiltävä, vaikka tuntuisi pahalta. Se ero lajeissa on, König-Salmi miettii.

Lajien erona on myös se, että luistelussa noustaan kansainväliselle huipulle yleensä hyvin nuorena. König-Salmi voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa vasta 31-vuotiaana.

Kansainvälinen luisteluliitto päätti tänä vuonna nostaa aikuisten taitoluistelun alaikärajaa kilpailuissa 15 vuodesta 17 vuoteen. Ikärajamuutoksella halutaan suojella lapsiurheilijoita.

Kaarinasta huipulle

Tällä hetkellä Minja Salmi valmistautuu kauden ensimmäisiin kisoihin. Hän luistelee seuran SM-juniorijoukkueessa Dream Edges Junioreissa. Harjoituksia on viitenä päivänä viikossa.

Kaarinan Taitoluistelijat ovat haastaneet viime vuosina Suomen parhaita joukkuetta, jotka ovat tähän asti tulleet Helsingistä. Miten se on mahdollista pikkuseuralta?

– Meillä on kunnianhimoiset valmentajat ja hyvä yhteishenki. Kaikki valmentajamme ovat valmentaneet tai luistelleet aiemmin Helsingissä, Minja sanoo.

Vroni König-Salmi on sitä mieltä, ettei Kaarinassa osata ehkä riittävästi arvostaa luistelijoiden menestystä. Kaarinan nykyinen jäähalli on muodostelmaluisteluun liian pieni. Seura on pyytänyt kaupungilta myös tukea kalliisiin jäävuoroihin. Keskustelu tila-avustuksista on johtanut lajien väliseen vastakkainasetteluun, mikä surettaa König-Salmea.

– Keskusteluissa taitoluistelua on verrattu lajina laskuvarjohyppyyn. Ymmärtäisin tämän, jos puhuisimme jäähallin rakentamisesta Afrikkaan, mutta luistelu on Suomessa perinteinen laji. Luisteleminen on suomalaislapsille vähän kuin uimataito, hän vertaa.

Minjan joukkue lähtee hakemaan tänä vuonna mitalia SM-kisoista. Hänen haaveenaan on päästä jonakin päivänä luistelemaan MM-kisoihin.

Minjan kehitys urheilijana on vielä kesken, mutta König-Salmi tunnistaa hänessä samoja piirteitä kuin hänellä itsellään on.

– Kaikki lapsemme ovat aika kilpailuhenkisiä ja haluavat pärjätä. Minjalle ja minulle yhteinen piirre on myös kunnianhimo. Haluamme tehdä hyvin sen, mitä teemme.

Ketkä?

 

Vroni König-Salmi

Sveitsiläislähtöinen suunnistuksen maailmanmestari ja valmentaja.

Työskentelee nykyisin Suomen suunnistusmaajoukkueen valmennusryhmässä.

Neljän lapsen äiti, naimisissa suunnistusvalmentaja Janne Salmen kanssa.

Asuu perheensä kanssa Kuusistossa.

 

 

Minja Salmi

15-vuotias muodostelmaluistelija.

Luistelee Kaarinan Taitoluistelijoiden SM-juniorijoukkueessa.