Kuuden taideharrastajan seurasta tuli 40 vuodessa iso yhdistys

0
Riitta Nylander ja Tuula Halttunen esittelevät uutta logoa.

Kuuden kaarinalaisen voimin perustettu Kaarinan Taideyhdistys on vuosien kuluessa kasvanut 80-jäseniseksi merkittäväksi toimijaksi. Näin luonnehti yhdistyksen puheenjohtaja Riitta Nylander avatessaan näyttelyn tänä syksynä Brinkkalan Galleriassa Turussa.

Kaarinan Taideyhdistys perustettiin 40 vuotta sitten, 20.5.1982. Juhlavuotta juhlistetaan nyt Brinkkalan Galleriassa Polulta kerättyä -näyttelyllä. Siihen on kerätty yli 30 eri tekniikoilla toteutettua teosta 1980-luvulta näihin päiviin.

Teoksista näkyy hyvin oman aikansa maalaussuuntaukset. Esimerkiksi Kyllikki Sundmanin vuonna 1988 munatemperalla maalaama Asetelma on hyvä esimerkki oman aikansa töistä, jollain asetelmat olivat tyypillisiä maalauskohteita. Yhdistyksen alkuaikoina öljymaali oli arvostetuin maali. Vähitellen yleistyi uusia materiaaleja ja tekniikoita akryylimaalista kiinalaiseen tussiin sekä abstraktimaalaukseen ja sekatekniikkaan. Viimeksi mainitusta esimerkkinä näyttelyssä on Leena Ritva Koskisen teos Haaksirikko.

Tilaisuudessa julkistettiin yhdistyksen 40-vuotishistoriikki, jolla yhdistys halusi kiittää jäseniä mittavasta vapaaehtoisesta työstä. Vuosittain on järjestetty näyttelyjä, maalauskursseja, taidematkoja ja yhteisiä maalausviikonloppuja. Historiikin lopussa on myös pitkä luettelo taiteilijoista, jotka ovat toimineet kurssien opettajina.

Juhlvuoden kunniaksi yhdistys päivitti myös logonsa. Viime keväänä julistettiin jäseneistön keskuudessa kilpailu uuden saamiseksi. Ehdotuksia saatiin seitsemän, viideltä eri henkilöltä. Kilpailun voitti Tuula Halttusen ehdotus Ruudut. Perusteluina oli ehdotuksen tyylikkyys, graaffisuus, sommittelun tasapaino sekä oivaltava linkki Piet Modrianin teoksiin. Inspiraatio oli tullut Kaarina-talon ikkunoista ja värit johdettu Kaarinan vaakunasta.

Polulta kerättyä -näyttely on esillä Brinkkalassa lokakuun loppuun.

Teksti Tuula Halttunen, kuvat Tuula Halttunen ja Esko Keski-Oja.