Mielipitei: Lähijunan kyytiin Föli-lipulla?

0

Lähijunaliikenteen palauttamisesta Varsinais-Suomeen on haaveiltu kohta 30 vuotta, siitä lähtien, kun se täältä lopetettiin. Moni asema seisoo tyhjillään ja seudun raiteet ovat nekin vajaakäytössä. Samaan aikaan ilmastotavoitteisiin pitäisi päästä ja yksityisautoilulle löytää vaihtoehtoja.

Nyt viimein on alkanut tapahtua, kun Suomen Lähijunat Oy on tehnyt tarjouksen VR:n käytöstä poistamista junista. Mikäli rahoitus ja muut yksityiskohdat saadaan järjestykseen, liikenne alkaisi vuonna 2024.

Aiempien selvitysten perusteella Varsinais-Suomen lähijunat voisivat suunnata esimerkiksi Raision kautta Uuteenkaupunkiin, Naantaliin, Loimaalle ja Saloon. Vuoroväli voisi olla tunnin. Matkalla pysähdyttäisiin pienilläkin laitureilla, kuten Piikkiössä ja Littoisissa.

Pirkanmaalla lähijunat ovat jo liikenteessä, yhtenä syynä pääsy valtion lähijunakokeiluun viime hallituskaudella. Vastaavia kokeiluja tulisi laajentaa Varsinais-Suomeen, jossa tahtotila, väestöpohja ja infrastruktuuri tätä jo vahvasti tukisivat. Olisi hyödyllistä ja reilua, jos valtio osallistuisi lähijunien operointiin meillä kuten muuallakin.

Voisimme ottaa oppia alueista, joilla on jo kokemusta modernista lähijunaliikenteestä. Yksi toimiva asia niin Pirkanmaan kuin pääkaupunkiseudunkin lähiliikenteessä ovat olleet yhteensopivat lipputuotteet, eli yhdellä matkalipulla pääsee lähijunasta paikallisbusseihin ja toisinpäin. Meillä Turun seudulla on mainiosti toimiva joukkoliikenne Föli, jonka lipputekniikka taipuisi vastaavaan.

Lähijunat parantaisivat maakunnan elinvoimaa ja laajentaisivat työssäkäyntialuetta. Lähijunahanke toimisi hyvin yhteen myös Tunnin junan kanssa. Sitä varten rakennettava kaksoisraide mahdollistaa lähijunaliikenteen toimimisen kaukoliikenteen lomassa. Samalla se toimisi syöttöliikenteenä, joka yhdistää koko Etelä-Suomea. Hanke laittaisi Varsinais-Suomen oikealle raiteelle.

Janika Takatalo (kok)

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan puheenjohtaja, VTM