Niska särkee, mutta vika on jalassa – Kaarina-talolla järjestetään luento terveestä askeleesta

0
Tommi Haapalainen vinkkaa, että paljain jaloin käveleminen tekee hyvää, samoin lihashuolto eli jalkojen jumppaaminen. Jalkateriä kannattaa nostella ylös ja alas. Arkistokuva.

– Moni ihmettelee ensin, miten päänsärky tai selkäkipu voisi jalkaterästä johtua, mutta sitten tuleekin ahaa-elämys, kommentoi ortopediteknikko Tommi Haapalainen.

– Jos jalkaterässä on virheasento – kuten se, että kaariholvet ovat laskeutuneet – polvet joutuvat väärään asentoon ja aiheuttavat kuormitushäiriöitä. Polvien päällä väärään asentoon menee lonkka ja ristiselkä ja sitten niska-hartiaseutu joutuu koetukselle. Kun virheasento korjataan, käy ihmeitä. Tietenkään kaikille tästä ei ole apua, mutta jalkateristä voi löytyä syy sellaisille kivuille, joihin ei ole aiemmin saatu selkoa.

Haapalaisen mukaan jalkaterässä on 26 luuta, 55 niveltä, 107 nivelsidettä ja 31 lihasta.

– Jalkaterä on hieno instrumentti, mutta tiedemiehetkin sanovat, että ihmisen jalassa on tyyppivika. On liikaa luita ja niveliä yhdessä paketissa. Jo vanhoissa ihmisluurangossa näkyy virheasentojen aiheuttamia kulumia. Jalkaterä ottaa koko elämän ajan vastaan kehon painon ja toimii sekä iskunvaimentimena että ponnahduslautana.

Kävele kuoppaisella reitillä

Tommi Haapalainen on tulossa tiistaina Kaarina-taloon kertomaan jalkaterien terveydestä ja niiden vaikutuksesta koko kehoon. Luento on Kaarinan–Piikkiön sydänyhdistyksen järjestämä.

– Luennolla käsittelen kehon anatomiaa jalan näkökulmasta, luonnehtii Haapalainen.

Sen päätteeksi hän on lupautunut tutkimaan osallistujien jalkoja ja antamaan kullekin yksilöllisiä vinkkejä. Yhtä ainoaa oikeaa jalkaterän asentoa ei Haapalaisen mukaan ole.

Kuormitushäiriöstä vihjaavat esimerkiksi kovat känsät ja vaivaisenluut.

Moni Haapalaisen vinkeistä sopii kaikille, kuten se, että tasaisella alustalla käveleminen ei tee hyvää jaloille. Ulkoillessa olisi tärkeä suunnata metsään ja muualle epätasaiseen maastoon. Mikäli tämä ei ole mahdollista, päivän aikana olisi hyvä pitää ainakin kolmenlaisia erilaisia kenkiä.

Haapalainen käy usein luennoimassa jalkaterien terveydestä esimerkiksi selkäyhdistyksissä. Päätyönään hän valmistaa yrityksessä räätälöityjä pohjallisia terveydenhuollolle ja kilpaurheilijoille, mutta luento ei hänen mukaansa ole myyntitilaisuus. Osana luentoa hän tosin puhuu myös pohjallisten merkityksestä.

Terve askel -luento 25.10. klo 13–15 Kaarina-salissa.