Nuori, metsästä ruokasi itse

0
Aamupäivän kotiinviemiset nuorten jahdista. Metsäkauris asettui Varsinais-Suomeen kunnolla vasta 1990-luvulla mutta on sen jälkeen levittäytynyt nopeasti susien ja karhujen puuttuessa. Nykyään metsäkauriita kohtaa usein, varsinkin pihoilta ruokailemasta ja maanteiltä auton edestä.

– Metsästyksessä parasta on se, että pääsee luontoon hiljaisuuteen. Saalis ei ole ehdoton vaatimus, vaan se, että saa rentoutua, miettii 27-vuotias Teemu Välikangas.

Kaarinasta kotoisin oleva, nykyään Paimiossa asuva Välikangas oli lokakuussa koordinoimassa Ala-Lemussa järjestettyä nuorten jahtia. Mukana jahdissa oli kymmenkunta 15–29-vuotiasta varsinaissuomalaista.

Aamulla niskaan tuli rankka kaatosade, mutta myös saalista saatiin:

– Aamupäivän ajossa saimme kaksi metsäkaurista. Ajoimme miesajolla kauriita passilinjaa kohti. Illalla saimme vielä kaksi kytiksellä, eli odottelimme eläimiä ruokintapaikalla. Määrä oli pienempi kuin toivoin, mutta jokainen sai kauriinlihaa kotiin viemisiksi.

Välikangas kuuluu Metsästäjäliiton Varsinais-Suomen piirin viime kesänä perustamaan nuorten vaikuttajien ryhmään. Sen tarkoituksena on yhdistää seudun nuorta metsästäjäpolvea ja innostaa uutta sukupolvea mukaan harrastukseen, jota uhkaa ukkoutuminen.

Ryhmä järjesti nuorten jahdin Lemunniemellä yhdessä Maakaston Erästäjät ry:n kanssa.

Välikangas vinkkaa, että jos metsästyksestä ei esimerkiksi perheen kautta ole kokemusta, hänen mukanaan voi tulla metsälle kokeilemaan, olisiko laji oma. Ryhmä löytyy myös Instagramista nimellä metsastajaliiton_vsnuoret.