Pääkirjoitus: Kaksi kolmesta ei tiennyt, mikä on ilmastonmuutos

0

Viime viikolla tein Kaarinan kaduilla kyselykierrosta ilmastonmuutoksesta. Utelin pariltakymmeneltä vastaantulijalta, mitä ajatuksia ilmastonmuutos tällä hetkellä herättää. Olin arvellut saavani vastauksesi, että ilmastonmuutosta ei Ukrainan sodan ja energiakriisin vuoksi ole nyt jaksettu ajatella. Jotakuta ilmastonmuutos pelottaisi kovasti. Joku kieltäisi koko muutoksen.

Ei. Näiden sijaan kaksi kolmasosaa vastaajistani ei tiennyt, mikä on ilmastonmuutos.

Osa ei tuntenut koko käsitettä. Osa tiesi sanan, mutta ei sitä, mitä se tarkoittaa. Lopulta vain kolmasosan vastaukset laitoin lehteen.

Tietenkin oli sattumaa, keitä piskuisella otannalla päätyi juttelemaan kanssani. Silti huolestuttavaa on, jos pistokokeen perusteella kaksi kolmesta eri-ikäisestä kaarinalaisesta ei tiedä mitään ilmastonmuutoksesta.

Kai kasvihuoneilmiöstä on puhuttu vuodesta toiseen liian tieteellisesti ja vaikeilla sanoilla. Lisäksi nykymaailmassa on helppoa jäädä omaan kuplaan: yhdessä kuplassa luullaan, että kaikki tietävät ilmastonmuutoksesta, toisessa sitä ei ole mainittukaan. Nuorten kanssa juteltuani havahduin myös siihen, että kolmetoistavuotiaan näkökulmasta ilmastoaktivistinuori Greta Thunberg – nyt 19-vuotias – on vain vieras nimi, jonka ehkä kuuli pienenä.

Sekä ilmastonmuutos että sitä estävät toimet vaikuttavat merkittävästi ihmisten arkeen. Jos maapallon lämpenemistä ei pysäytetä, on todennäköistä, että merenpinta nousee jäätiköiden sulamisen myötä peittämään koteja Kaarinassa. Suomeen ilmaantuu hirmumyrskyjä sekä miljoonia pakolaisia maista, jotka ovat muuttuneet elinkelvottomiksi kuumuuden vuoksi. Miten näihin muutoksiin ja ilmastonmuutostoimiin voisi mitenkään sopeutua, jos syytä ei ymmärrä?

Maria Kesti