Kaarinassa työstetään kuumeisesti ensi vuoden talousarviota, mutta käännetään katse hetkeksi taaksepäin. Mitä tapahtui niille investoinneille, joille oli varattu rahaa tämän vuoden talousarviosta ja joista ei ole kuulunut mitään?
Kaarinan tekninen johtaja Jyrki Haapasaari kertoo, että poikkeuksellisen suuri osuus hankkeista on jouduttu nyt siirtämään eteenpäin.
– Tämän vuoden investointeihin oli budjetoitu 35 miljoonaa, mutta niistä toteutuu vain 13–14 miljoonan verran, hän toteaa.
– Toki rahasummat ja aikataulu aina elävät, budjettia kun laaditaan puolitoista vuotta etukäteen. Voi esimerkiksi käydä niin, että ei saadakaan tarjouksia, tulee valituksia, on henkilöstöpulaa. Hyvä vuosi on, jos 70–80 prosenttia budjetoidusta toteutuu.
Tänä vuonna investoinneista toteutetaan vajaa 40 prosenttia.
– Toisaalta harvinaista on sekin, että investointiohjelma on niin raskas kuin Kaarinassa nyt.
Suurista hankkeista eteenpäin siirtyivät esimerkiksi Piispanlähteen koulun ja Krossin paloaseman urakat. Kaarina-lehti poimi kuluvan vuoden talousarviokirjasta pienempiä mutta kiinnostavia investointeja ja selvitti, missä mennään.
Hovirinnan saunaravintola: 500 000 e
Hovirinnan rantaan on pitkään haviteltu uutta saunaa ja rantaravintolaa, mutta hanke on siirtynyt vuodesta toiseen eteenpäin. Tälle vuodelle projektiin oli varattu puoli miljoonaa euroa.
– Mitään näistä rahoista ei ole vielä tänä vuonna kulunut, sopimusneuvottelutkin on käyty ilman kahvia, naurahtaa Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virta.
– Sinällään tämä kyllä etenee koko ajan, vain hitaammin kuin alun perin ajateltiin.
Seuraavat neuvottelut ovat edessä jo perjantaina, ja silloin aikataulun pitäisi varmistua. Virta pitää todennäköisenä, että enää tänä syksynä rakennustöitä ei ehditä aloittaa, vaan työt ja siten myös investointirahat siirtyvät ensi kevääseen.
Kaupunki käy neuvotteluja tulevan ravintolayrittäjän kanssa, joka rakentaa kaupungin kanssa yhdessä sauna- ja ravintolarakennuksen.
Saunaravintola on tulossa kuvassa näkyvälle aidatulle alueelle. Taustalla kuvassa näkyy nykyinen sauna, joka aiotaan purkaa.
Lopullinen hinta tänä vuonna: 0 euroa
Kuuslahden uimarannan peruskunnostus: 50 000 e
Kuuslahden uimaranta Kuusistossa oli määrä peruskunnostaa tänä vuonna 50 000 eurolla, mutta hankkeesta ei ole kuulunut mitään. Mitenköhän tälle kävi?
– Kyllä tämä on tehty, korjaa Kaarinan viheraluepäällikkö Terho Marttila.
– Grillikatos kunnostettiin ja sen tulipesä vaihdettiin. Paikalle tuotiin uusi pukusuoja ja uutta hiekkaa. Lisäksi laiturin kansi uudistettiin ja ruohoa kitkettiin.
Marttilan mukaan uudistuksesta on tullut paljon positiivista palautetta.
– Tosin suuri yleisö ei Kuuslahtea tunne. Se on aika hankalasti saavutettavissa.
Kuuslahti on virallisissa kirjoissa uimapaikka eikä uimaranta. Uimapaikan varustelu ja hoitotaso on hiukan vaatimattomampi kuin uimarannoilla.
Lopullinen hinta tänä vuonna: 44 000 euroa. Loppuosa summasta käytetään muihin Kaarinan uimarantoihin.
KaaPo-talon lämmittelykenttä: 100 000 e
Kaarinan keskusurheilupuistoon KaaPo-talon yhteyteen oli tarkoitus rakentaa tänä vuonna 100 000 eurolla lämmittelykenttä. Sen avulla varsinaisia kenttävuoroja voisi lyhentää, sillä lämmittelyn saisi hoidettua muualla kuin virallisella jalkapallonurmella.
– Tätä ei toteuteta nyt eikä todennäköisesti myöhemminkään, kertoo Kaarinan liikuntapäällikkö Tapio Svärd.
Keskusliikuntapuistoa kaavoitetaan parhaillaan. Lämmittelykentälle aiotulle paikalle KaaPo-talon viereen suunnitellaan tietä ja parkkipaikkoja.
– Lämmittelykenttä olisi kutistunut niin pieneksi, että seurakin päätyi siihen, että tätä ei kannata lähteä rakentamaan. KaaPon omat ajatukset muuttuivat myös niin, että seuran kehittämisen kannalta tätä ei pidetty enää tärkeänä vaan toiveissa on muuta.
Lämmittelykenttää esitettiin alun perin jo vuoden 2021 budjettiin, mutta varat saatiin vuodelle 2022.
Lopullinen hinta tänä vuonna: 0 euroa
Kaarinan jäähallin modernisointi: 100 000 e
Suunnitelmana oli päivittää Kaarinan jäähallin valaistusta ja remontoida pukuhuone- ja pesutiloja, mutta summa käytetäänkin uuden lämmöntalteenottojärjestelmän rakentamiseen. Järjestelmän avulla jäähallin kylmälaitteiston lauhde-energiaa voidaan hyödyntää viereisen jalkapallokentän lämmityksessä. Toisin sanoen hyödynnetään lämpöä, joka muuten menisi harakoille.
Kunnossapitopäällikkö Jari Silvennoisen mukaan urakka toteutetaan vielä tämän syksyn aikana ja sen kokonaiskustannukset ovat noin 100 000 euroa.
– Nythän nämä energia-asiat puhuttavat paljon, ja tämä nähtiin kiireellisemmäksi, Silvennoinen perustelee.
Jäähallin kylmäkoneistosta hyödynnettävä energiamäärä on keskimäärin 430 MWh. Nykyhinnoilla tämä tietää Silvennoisen mukaan noin 30 000 euron vuotuista säästöä kentän lämmityskustannuksissa.
Jäähallin tilojen remontointi on tarkoitus toteuttaa lähivuosina, mutta aikataulu ei ole vielä tiedossa.
Lopullinen hinta tänä vuonna: 0 euroa.
Kaarina-salin esiintymislava: 20 000 e
Esiintymislavaa kaavailtiin Kaarina-salin etuosaan. Kulttuurituottaja Tove Forssell kertoo, että lavan suunnittelu lähti katsojien tarpeesta.
– Kaarina-salissa on tasalattia, joten taaimpien rivien katsojat eivät välttämättä näe kovin hyvin, mitä salin edessä tapahtuu silloin, kun salissa on paljon katsojia.
Esiintymislavaa on hänen mukaansa valmisteltu pitkin kuluvaa vuotta, mutta yhdessä tultiin siihen tulokseen, ettei esiintymislava ainakaan toistaiseksi sovellu Kaarina-saliin. Esiintymislava olisi rajoittanut Kaarina-salin nykyistä käyttöä.
– Kaarina-salissa järjestetään tällä hetkellä muun muassa valtuuston kokouksia, jotka tarvitsevat tietynlaisen kalustuksen saliin. Salissa on myös flyygeli, joka on hankittu juuri Kaarina-saliin, ja siksi sitä ei ole syytä sijoittaa muualle. Totesimme, että ne toiminnot, joita esiintymislava olisi palvelut, ovat vähemmistössä, Forssell perustelee.
Esiintymislavalle varattuja määrärahoja pyritään siirtämään ja sisällyttämään ensi vuoden talousarvioehdotukseen siten, että määrärahat kohdennetaan laajemmin Kaarina-salin kehittämiseen.
Lopullinen hinta tänä vuonna: 0 euroa
Voivalan kudontatilojen kunnostus: 20 000 e
– Tilat on tämän vuoden aikana kunnostettu, Kaarinan kansalaisopiston rehtori Risto Jaakola vahvistaa.
Kudontatiloissa tehtiin rakennekorjauksia, uusittiin ilmanvaihtoa ja parannettiin lämpöeristystä. Varattu määräraha riitti Jaakolan mukaan niukin naukin.
Voivalan kudontatilat ovat kansalaisopiston ahkerassa käytössä. Tiloissa järjestetään kudontakursseja sekä aamupäivisin että ilta-aikaan. Kudontaopettaja Leeni Metsälä kertoo saaneensa kurssilaisilta palautetta, että tiloissa on nyt miellyttävämpi olla.
– Aiemmin ikkunat vetivät ja talvella sisällä oli välillä todella kylmä. Myös ilmanvaihto on parantunut huomattavasti.
Lopullinen hinta tänä vuonna: 20 000 euroa
Artikkelin kirjoittivat ja kuvat ottivat Heinimaija Hirvonen ja Maria Kesti.