
Leader Varsin Hyvä on viimeisen 25 vuoden aikana tukenut satoja maaseutua kehittäviä hankkeita Varsinais-Suomessa. Paikallisten toimijoiden ideoimilla ja toteuttamilla hankkeilla on lisätty maaseudulla työllisyyttä, harrastusmahdollisuuksia ja yhteisöllisyyttä.
Varsin Hyvän jakama rahoitus tulee kolmesta suunnasta: EU:n maaseuturahastosta, valtiolta ja kunnilta. Mitä enemmän kunnat ovat valmiita panostamaan Leader-toimintaan, sitä enemmän hankkeisiin saadaan myös kansallista ja kansainvälistä rahoitusta. Merkittävässä osassa on myös yksityinen rahoitus ja hanketoimijoiden talkootyö.
Vaikka rahoitettavat hankkeet palvelevat paikallisia tarpeita, niiden tukena on kansainvälinen yhteistyö.
Kunnilta väliaikaisrahoitusta?
Hakijoiden ei tarvitse jännittää hallinnollisia asioita, sillä hankeneuvoja on apuna hankkeen suunnittelusta aina loppumaksatukseen asti, kertoo hankeneuvoja Eeva Mettala-Willberg.
– Leaderin vahvuus on siinä, että sen kautta voidaan rahoittaa sellaisia hankkeita, joihin ei ole haettavissa rahoitusta juurikaan mistään muualta. Isoihinkin hankkeisiin voi saada valtavan hyvän tukiprosentin, Mettala-Willberg kommentoi.
– Toisaalta Leader-hankkeissa tuki maksetaan vasta jälkikäteen toteutuneita kustannuksia vastaan, mikä vaikeuttaa monen hankkeen aloittamista. Olisikin hienoa, jos kunnat pystyisivät tukemaan Leader-toimintaa tarjoamalla väliaikaisrahoitusta oman alueensa hanketoteuttajille.
Yhteistyötä on hankkeiden avulla syntynyt helposti yhdistysten välille ja yli kuntarajojen. Yhdessä tekeminen on kartuttanut samalla sosiaalista pääomaa maaseudulla.
Lähde mukaan päättämään rahoituksesta
Kun paikallinen taho saa idean oman kotiseutunsa kehittämiseksi, sitä jalostetaan ensin yhteistyössä Varsin Hyvän henkilökunnan kanssa. Kun hankesuunnitelma on valmis, arviointityöryhmä antaa asiantuntijalausunnon hallitukselle, joka pisteyttää sen ja päättää, lähteekö tukemaan hanketta. Hallituksen päätöksen jälkeen viranomaispäätöksen tekee vielä Varsinais-Suomen Ely-keskus.
Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virta toimii Varsin Hyvän puheenjohtajana nyt kolmatta vuotta.
– Hallituksen kokouksia on ollut helppo vetää, kun hallituksessa on ollut niin paljon asiantuntemusta, kokemusta ja uusia ideoita. Mukana on julkisen sektorin edustajia, yhdistysten edustajia ja alueen asukkaita, mikä on ollut hyvä kolmijako, hän kehuu.
Varsin Hyvän vuosikokous pidetään juuri ennen yhdistyksen 25-vuotisjuhlia, 27. lokakuuta. Silloin valitaan uusi hallitus, ja vapaita paikkoja on kaikissa kolmessa kiintiössä. Puheenjohtaja kannustaakin uusia ihmisiä mukaan.
– Vuoden 2023 alussa alkaa EU:n uusi ohjelmakausi ja pohdittavaa riittää! Hallituksen rooli on suunnata resurssit oikeaan paikkaan. Tämä on hyvä paikka osallistua Turun seudun maaseudun kehittämiseen, Harri Virta kommentoi.
– Julkisen sektorin kiintiössä on ollut paljon kunnanjohtajia, mutta on tärkeää, että mukana on myös esimerkiksi elinkeinopuolen, ympäristöpuolen ja nuorisopuolen väkeä, hän jatkaa.
Erityisen kiinnostavaksi Varsin Hyvän toiminnan tekee Virran mukaan se, että yhdistyksen toiminta-alue on yksi Suomen kehittyvimmistä seuduista.
– Täällä pohditaan oikeasti, miten tehdään lisää, eikä sitä, miten säilytetään. Turun seudulla on vireä maaseutu ja lyhyet etäisyydet, joten laajatkin hankkeet ovat mahdollisia. Hankkeille saadaan myös helposti vaikuttavuutta, kun niissä pystytään hyödyntämään lähellä olevia kaupunkilaisia.
Kaupungin läheisyydestä on hyötyä esimerkiksi uusien ruokatuotteiden ja matkailupalvelujen luomisessa.
Nuorille omaa tukea
Varsin Hyvässä toimii myös nuorisotyöryhmä, ja nuorille on tarjolla omaa NuorisoLeader-rahoitusta yrittäjyyteen ja kestävään kehitykseen.
Tulevalla kaudella on luvassa uusia tukimuotoja, esimerkiksi maatalouden kokeilutuki. Yritystukienkin haku on helpottumassa, sillä ensi vuodesta alkaen myös osa-aikaiset yrittäjät voivat hakea Leader-tukea.
Varsin Hyvän toiminta-alue on hieman vaihdellut vuosien varrella. Nykyisin alueeseen kuuluu Kaarinan, Liedon, Maskun, Naantalin, Nousiaisten, Paimion, Raision, Ruskon, Sauvon, Taivassalon ja Turun maaseutualueet. Tavoitteena on tukea maaseudun kehittämistä toteuttaen Manner-Suomen maaseutuohjelmaa sekä omaa paikallista kehittämisstrategiaa.
Yhdistyksen 25-vuotisjuhlia vietetään lokakuun lopussa siellä, mistä tarina alkoi, Liedossa.
Torstaina 27. lokakuuta vietettävään juhlaan Vanhalinnaan ovat tervetulleita Varsin Hyvän jäsenet, hanketoimijat ja yhteistyökumppanit. Ilmoittautumiset 21.10. mennessä Eeva Mettala-Willbergille: eeva.mettala-willberg@varsinhyva.fi, 040 580 8868.
Kaarinassa saatiin Varsin Hyvän varoja
- Johanneksen naisen kansallispuvun valmistamiseen (Johannes-Seura)
- Kuusiston linnanraunioiden musiikkikesäteatterin perustamiseen (Ykkösryhmä)
- Kuninkaantielle (Ykkösakseli)
- Tammireittien opasteisiin (Kaarinan kaupunki muiden kuntien kanssa)
- Rataspanimoon (Rataspanimo Oy)
- Paahtimolaitteistoon (ABI kahvitukku)
- Äänistudioon (Jani Lehto Audio Works Tmi)
- Parkkipaikan laajennukseen (Piikkiön Kehitys)
- Aurinkokunta-reittiin (Tuorlan tähtitieteellinen seura)
- Retkeen (Rungon koulun oppilaat)
- Viimeisen kahdeksan vuoden aikana Kaarinaan on saatu yhteensä 306 000 euroa eri projekteihin. Tukisummat ovat vaihdelleet 165–46 000 euron välillä.
Artikkelin kirjoittaja Janica Vilén on haloomaaseutu-hankkeen viestintäkoordinaattori.