Tee itse koristeellinen betonijalka päivänvarjolle

0
Muovin irrottelua lähes kovettuneesta betonijalasta. Jos putki pilkistää ulos jalasta, yli tulevan osuuden voi halutessaan myöhemmin sahata pois.

Syksyn kosteat ilmat ovat parasta aikaa betoniaskarteluille, ja sementin kanssa voi puuhata ulkona pakkasten tuloon saakka. Ensi kesää varten voi valaa esimerkiksi koristeellisen jalan aurinkovarjolle. Jalan persoonallinen koristekuvio syntyy rypyille laskostuneesta suojamuovista.

Tämän jutun kuvissa näkyvä aurinkovarjon betonijalka tehtiin isoon saaviin, ja lopputulos on järeä. Jos haluaa kevyemmän version, jalan voi tehdä pienempään ämpäriin. Myrskytuulilla pienestä jalasta ei tietenkään ole hyötyä.

Jalkaan tarvitaan mukaan putki, johon aurinkovarjon tanko työnnetään. Omakotitalojen työmailta yleensä jää kaikenlaisia putkia, joista todennäköisesti löytyy halkaisijaltaan sopiva. Mikäli hyvää putkea ei loju nurkissa, putkena voi käyttää esimerkiksi elmukelmulla päällystettyä ja hiekalla täytettyä talouspaperirullan holkkia, joka poistetaan, kun jalka on valmis. Hiekkaa tarvitaan siksi, että talouspaperirulla ei littaantuisi betonin painosta.

Betonijalkaan tarvitaan myös harjateräskeppejä, jotka jäävät näkymättömiin. Silloin jalka kestää merkittävästi paremmin rasitusta kuin ilman. Harjateräksen sijaan voi käyttää jotain muuta metallia, esimerkiksi metalliverkkoa. Harjateräs on kuitenkin edullista, ja rautakaupasta voi pyytää sitä oikeaan mittaan katkaistuna.

Varaudu siihen, että betonitöiden tekeminen on sotkuista ja roiskivaa. Sementtipölyisillä vaatteilla ei kannata rasittaa pyykinpesukonetta, vaan kyseiset vaatteet kannattaa jatkossa pyhittää vain betonitöihin.

Betonitöissä on myös aina käytettävä hengityssuojainta, suojalaseja ja kumihanskoja. Sementtijauhe on vaarallista hengitettynä, ja märkä sementti on niin emäksistä, että se voi polttaa ihon rikki.

Tarvikkeet

1–3 säkkiä S30-raekoon sementtilaastia

Vettä

Yksi saavi tai ämpäri muotiksi, toinen betonin sekoittamiseen

Putki, johon aurinkovarjon tanko sopii

Muovipressua

Teippiä ja narua

3 kpl harjateräskeppejä, viiden senttimetrin verran lyhyempinä kuin jalan lopullinen korkeus

Hengityssuojain, suojalasit, kumihanskat ja betonilasta

Ohje1. Sijoita muottina oleva saavi paikkaan, jossa se on suurin piirtein vatupassissa. Vuoraa saavi muovilla: painele muovi saavin pohjaan ja katso, että muovi on taittunut saavin reunoille siististi. Betoni tulee toistamaan kaikki laskosten ja ryppyjen jäljet.

2. Teippaa putki keskelle muovitetun saavin pohjaa. Ilmastointiteippiä ei kannata käyttää: jos jotain menee pieleen, kaikki muu irtoaa ja hajoaa ennen kuin ilmastointiteippi luovuttaa. Tuki putken suu rätillä tai paperilla, jotta putken sisään ei mene betonia.

3. Sekoita sekoitussaavissa sementtijauhetta veteen. Tämän jutun kirjoittaja on kokenut mukavimmaksi sen, että sekoitusämpärin pohjalle kaadetaan ensin viitisen senttiä vettä, minkä jälkeen mukaan nostetaan säkistä sementtijauhetta puolen litran vetoisella purkilla ja sekoitetaan betonilastalla. Jauhetta lisätään niin kauan, että seoksesta tulee puuromaista. Sopiva paksuus on, että seos on vielä vellimäistä mutta betonilasta pysyy siinä hetken aikaa pystyssä.

4. Kaada löysää betonia muottiin. Kun saavi on yli puolillaan, nosta muovipressun reunat ylös, kiedo naru muovipressun ympäri, kiristä ja solmi. Levitä muovipressun reunat takaisin auki. Työnnä jalkaan harjateräkset ja täytä betonilla haluttuun loppukorkeuteen.

5. Anna työn levätä tunnin tai pari ja viimeistele betonin näkyviin jäävä pinta lastalla ja sormilla. Peitä pressulla yöksi.

6. Seuraavana päivänä irrota ensin naru ja irrottele muovipressu betonijalan yläosasta. Betoni on vielä haurasta, joten ole varovainen. Muovi kannattaa kuitenkin ottaa jo tässä vaiheessa pois, jotta muovin laskoksiin jäänyt betoni tarvittaessa murtuu eivätkä pressun poimut tule syödyiksi jalan sisään. Kaada muotti varovaisesti kyljelleen ja poista saavi sekä loputkin muovista vähän kerrallaan. Nosta jalka takaisin pystyyn, peitä pressulla ja anna kovettua viikon verran lopulliseen kovuuteensa. Mikäli teet betonityötä kuivana vuodenaikana, jalkaa on viikon mittaan kasteltava, sillä liian nopeasti kuivunut betoni halkeilee.