Tom of Finlandille halutaan oma katu – Näyttely tulossa Kiasmaan

0
Tom of Finland. Kuva on vuodelta 1984 Los Angelesista, ja se kuuluu Tom of Finland Foundationin kokoelmiin.

Kaarinaa esiin nostanut Tanssii tähtien kanssa -ohjelma innoitti Vasemmistoliiton valtuustoryhmänuusimaan neljä vuotta sitten tehdyn aloitteensa kadun nimeämisestä Kaarinassa Tom of Finlandin mukaan.

– Tom of Finland eli Touko Laaksonen on kaikkien aikojen kuuluisin kaarinalainen. Oskarinaukio on jo nimetty kuuluisan kaarinalaisen vaikuttajan mukaan, niin Touko Laaksonen ansaitsee oman paikkansa Kaarinasta, Vasemmistoliitto perusteli.

Vuonna 1920 syntynyt Touko Laaksonen asui Kaarinassa koko lapsuutensa. Myöhemmin hän tuli tunnetuksi lahjakkaana ja kansainvälistäkin huomiota herättäneenä taiteilijana.

Ensi vuonna nykytaiteen museo Kiasma Helsingissä on järjestämässä näyttelyn Tom of Finlandista touko–lokakuun ajaksi. Kiasman mukaan näyttelyssä esitetään hänen teoksiaan ja elämäntarinaansa ennen näkemättömässä laajuudessa. Kokonaisuudessa esitellään esimerkiksi hänen nuoruuttaan maaseudulla, sotilaspalvelusta ja matkoja. Näyttelyn kuratoivat museonjohtaja Leevi Haapala ja pääkuraattori João Laia .