Tuleeko mini­saunoista uusi palju? – Lakiuudistus vapauttaisi pienet piharakennukset lupaprosessilta

0
- Noin puolille asiakkaista tulee yllätyksenä, että saunan pystyttäminen omalle pihalle vaatii rakennusluvan, vaikka sauna olisi todella pieni tai se ostettaisiin valmispakettina, Piispanristin Saha Oy:n toimitusjohtaja Karl Sjöholm kertoo.

Saunamökkejä ja muita piharakennuksia valmistavalla Piispanristin Sahalla odotetaan kuumeisesti maankäyttö- ja rakennuslain uudistusta. Läpi mennessään lakiuudistus sallisi esimerkiksi pienen saunarakennuksen, aitan tai autotallin rakentamisen ilman rakennuslupaa. Luvanvaraisuudesta vapauttamisen ehtona on, että rakennuksen koko jää alle 30 neliömetriin, eikä rakennus tule asuinkäyttöön.

Lakiuudistuksen odotetaan astuvan voimaan alkuvuodesta 2024.

– Rakentajan kannalta tämä olisi merkittävä helpotus. Aika moni ostaja kääntyy ovelta kuullessaan, että vaikka sauna ostettaisiin valmispakettina, se vaatii omakotitalon lupaprosessiin verrattavissa olevan rakennusluvan, Piispanristin Saha Oy:n toimitusjohtaja Karl Sjöholm kuvailee.

Lain tarkoituksena on vähentää byrokratiaa, helpottaa rakentamista ja selkeyttää kuntien vaihtelevia käytäntöjä. Esimerkiksi Kaarinassa saa jo nyt rakentaa alle 20-neliöisen varaston ilman lupaa mutta Paraisilla ei.

– Rakentajalle on selkeämpää, että kaikilla on samat säännöt, Sjöholm toteaa.

Krossissa toimiva yritys on myynyt keskimäärin 10–20 saunaa vuodessa. Sjöholm uskoo, että lakiuudistus tulee moninkertaistamaan saunakaupan ja mullistamaan pienrakennusten myynnin.

– Uskon, että pikkusaunoista voi tulla samanlainen trendi kuin paljut ja porealtaat ovat olleet aiemmin. Sähkön hinnan kallistuessa moni valitsee mieluummin pihalleen pienen, puulämmitteisen saunan.

Luvaton rakentaminen lisää työtaakkaaParaisten kaupungin rakennusvalvonnassa on seurattu lakiuudistuksen etenemistä huolestuneena. Johtava rakennustarkastaja Sanna Simonen muistuttaa, ettei lakiuudistus vapauta rakentamista, se vapauttaa ainoastaan lupaprosessilta.

– Näitä soittoja on tullut jo nyt, että saanko rakentaa kaavoittamattomalle rakennuspaikalle saunan sitten, kun lakiuudistus astuu voimaan. No et, koska se ei ole rakennuspaikka. Rakentajat joutuvat jatkossakin noudattamaan kaikkia rakennusmääräyksiä.

Rakentaja hyötyy siitä, ettei hänen tarvitse maksaa enää rakennuslupamaksua. Toisaalta vastineena lupamaksulle hän on saanut rakennusvalvonnasta neuvontaa. Lakiehdotuksen käsittelyssä ei ole vielä annettu eväitä kunnille, millä rahoitetaan neuvonta, joka on nyt katettu lupamaksuilla.

– Jatkossa täytyy itse pystyä selvittämään, mitä saa rakentaa, mihin saa rakentaa ja millä tavalla saa rakentaa. Naapurien oikeusturvan kannalta on ikävää, että naapurin kuulemisvaihe jää tekemättä, Simonen toteaa.

Paraisille rakennetaan vuosittain noin sata saunaa ja Kaarinaan viitisenkymmentä. Mikäli lakiuudistus toteutuu, vastuu siitä, että saunat on rakennettu oikein, siirtyy rakentajalle.

– Pelkäämme rakennusvalvonnassa, että meille tulee hirvittävästi lisätöitä luvattoman rakentamisen valvonnan osalta. Jos saunan rakentaa väärään paikkaan, siitä tulee luvattoman rakentamisen prosessi. Pahimmassa tapauksessa rakennuksen voi joutua purkamaan, Simonen toteaa.

– Tässä on 20 vuotta puhuttu rakentamisen laadusta ja dokumentoinnista. Ihmiset ovat pikkuhiljaa ymmärtäneet, että asiat täytyy suunnitella ja rakentaa suunnitelmien mukaan. Tämä työ ollaan heittämässä romukoppaan. Olen todella huolissani, jos lakiuudistus menee tällaisena läpi, hän jatkaa.

Saaristossa ollaan myös huolissaan pienten rakennusten sijoittumisesta maastoon ja maisemaan.

Turvallisuus rakentajan vastuullaKaarinan rakennusvalvonnassa lakiuudistukseen suhtaudutaan odottavasti. Johtavan rakennustarkastajan Jukka Latokylän mielestä pienten saunojen luvituksen vapautuminen on saanut mediassa ehkä liiankin suuren huomion.

– Todellisuudessa lakiuudistuksessa on muita paljon tärkeämpiä asioita. Kaarinassa voi jo nyt rakentaa 20-neliöisen varaston ilman rakennuslupaa. Ei 30 neliön saunarakennus ole meidän näkökulmastamme sen ihmeellisempi.

Verottajan näkökulmasta ongelmana voi olla, että kaikki rakennukset eivät tule verottajan tietoon.

– Nykyisin tiedot siirtyvät rakennusluvituksen yhteydessä. Lakiuudistuksessa todetaan, että jatkossa rakentaja itse on velvollinen ilmoittamaan verottajalle, Latokylä huomauttaa.

Hän näkee myös, että lakiuudistuksella voi olla vaikutuksia rakennusten turvallisuuteen. Luvanvarainen rakentaminen edellyttää, että rakennusprojektille on nimetty vastaava työnjohtaja, joka on rakennusalan ammattilainen. Jos luvitus poistuu, rakentamista ei valvo kukaan.

– Esimerkiksi puulämmitteisten kiukaiden suojaetäisyydet eivät ole kovin tuttuja asioita. Saunojen osalta täytyy muistaa, että sieltä tulee harmaita vesiä. Nekin täytyy hoitaa määräysten mukaisesti. Riskinä on myös, että materiaaleja tilataan nettikaupan kautta ulkomailta, eivätkä ne olekaan yhteensopivia. Jos piippu ei kestäkään sitä lämpöä, mitä tulisija tuottaa, rakennus ei ole paloturvallinen.

Piispanristin Sahalla toivotaan, että valmiiden valmispakettien kysyntä kasvaa lakiuudistuksen myötä.

– Silloin, kun saunan ostaa valmiiksi rakennettuna ja asennettuna, me olemme vastuussa siitä, että se on tehty kestäväksi ja piiput ja kiukaat on asemoitu oikein, Sjöholm huomauttaa.