Uunituoretta leipää isollekin juhlaväelle: Pakasta sämpylät raakoina ja paista vasta ennen tarjoilua

0
Valmista leipää.

Leivät ja sämpylät ovat ihanimmillaan uunituoreina, mutta kotikeittiössä on vaikea leipoa niitä isoille vierasjoukoille alusta saakka itse. Taikinapeukaloita, kulhoja, kohotuspaikkoja ja aikaa ei ole riittävästi.

Sämpylät voi kuitenkin tehdä itse etukäteen paistamista vaille valmiiksi ja nostaa ne suoraan pakastimesta uuniin.

Voit kokeilla käyttää omaakin lempparireseptiäsi, mutta vähennä nesteen määrää viidesosalla. Pakasta sämpylät toisen kohottamisen jälkeen.

Seuraavasta ohjeesta tulee 24 sämpylää. Määrä mahtuu yhdelle, syvälle uunipellille, jos uunisi on 60 senttimetrin levyinen ja sämpylöistä tehdään neliönmalliset. Jos uunisi on kapeampi, laita sämpylät suosiolla kahdelle pellille ja leivo ne tavallisiksi pyöreän muotoisiksi.

Taikina kohoaa voimakkaasti. Parin kommelluksen jälkeen hyväksi kulhoksi on osoittautunut 8 litran kattila. Jos sinulla ei ole tarpeeksi isoja astioita, puolita ohjeen määrät ja leivo pienemmissä osissa tai vaikka useassa kulhossa.

Ainekset8 dl vettä, maitoa tai piimää

2 pakettia hiivaa

4 rkl siirappia

3 tl suolaa

4 rkl ruokaöljyä

Kaurahiutaleita

(Muita jauhoja ja puurohiutaleita, kuten ruisjauhoja ja ohrahiutaleita)

Vehnäjauhoja

OhjeLämmitä neste kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Sekoita joukkoon siirappi, suola ja öljy.

Lisää puuhaarukalla sekoittaen joukkoon kaurahiutaleita sekä mahdollisia muita jauhoja ja hiutaleita sen verran, että taikinasta tulee kuin löysää puuroa.

Sekoita vähän kerrallaan joukkoon vehnäjauhoja, kunnes taikina alkaa irtoilla kulhosta. Jätä taikina hiukan tahmeaksi, älä vaivaa vielä käsin. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.

Lisää taikinaan hiukan vehnäjauhoja ja vaivaa taikinaa käsin. Koske taikinaan ennen kaikkea jauhoisista kohdista, jotta taikina ei jämähdä sormiisi. Mitä vähemmän lisäät jauhoja, sitä mehevämpää leivästä tulee.

Painele taikina leivinpaperin päälle syvälle uunipellille. Leikkaa jauhotetulla veitsellä taikina ruuduiksi. Kohota liinan alla puoli tuntia.

Pidä liina sämpylöiden päällä ja laita pelti sämpylöineen pakastimeen. Anna pakastua 4–10 tuntia.

Kumoa pelti puhtaalle pöydälle, poista leivinpaperi ja murra sämpylät irti toisistaan. Siirrä sämpylät esimerkiksi hedelmäostospussiin ja takaisin pakastimeen.

Kun on aika syödä leivät, ota ne pakastimesta suoraan pellille ja paista noin 20 minuuttia 225 asteessa uunin keskitasossa.

Taikina pysyy pakastimessa hyvänä noin 3 kuukautta.