Valkeavuoren koulua päästään vihdoin rakentamaan – Kaarinan jätti-investoinnit tuovat epävarmuutta tuleville vuosille

0
Kaarina käyttää katuvalojen uusimiseen ensi vuonna 550 000 euroa. Kaarinassa runsaat 40 prosenttia katuvaloista on jo vaihdettu ledeihin, mutta vanhoja katuvaloja löytyy yhä monilta asuinalueilta.

Kaarinan talous on porskuttanut viime vuosina myötätuulessa ja samanlainen kehitys näyttää jatkuvan. Kaupunginjohtaja Harri Virta ei esitä talousarvioesityksessään ensi vuodelle kipeitä säästöjä. Sen sijaan investointeja on luvassa 50 miljoonan euron edestä.

Virran esitys toisi Kaarinalle ensi vuonna 6 miljoonan euron ylijäämäisen tuloksen. Hyvää tulosta selittää talousjohtaja Sinikka Sinervuo-Koskisen ennen kaikkea verotulot.

– Viime vuosien suuremmista verotuloista siirtyy niin sanottuja verohäntiä vuoteen 2023. Kaarinan osalta tämä tietää noin 5 miljoonan euron kertaluonteista lisäystä rahoitukseen.

Lisäksi Kaarina on saamassa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen valtionavustusta 600 000 euroa.

Ylijäämää tarvitaan, sillä verotulojen ennakoidaan tulevina vuosina vähenevän. Ennätyssuuret investoinnit kasvattavat väistämättä kaupungin velkataakkaa. Vuodet 2024 ja 2025 tulevat olemaan taloudellisesti vaikeimpia.

– Ensi vuoden aikana tullaan pohtimaan tarkemmin kaupungin organisaatiorakennetta ja myöskin sopeuttamisasioita, Virta toteaa.

Varsinaisia irtisanomisia ei hänen mukaansa ole kuitenkaan näköpiirissä.

Kouluinvestoinnit välttämättömiä


Ensi vuoden budjetista tekee poikkeuksellisen se, että se on ensimmäinen talousarvio, jossa ei ole mukana sosiaali- ja terveyspalveluita eikä pelastustoimea. Sote-uudistuksen takia kaikkien kuntien kunnallisveroprosentteja leikataan 12,64 prosenttiyksiköllä. Kaarinan kunnallisveroprosentiksi jää 7,61 %.

Kiinteistöveroprosentteihin ei kaupunginjohtajan talousarvioesityksessä esitetä muutoksia.

Tulevien vuosien suurimmat investoinnit ovat Valkeavuoren kampushanke, jonka rakentaminen on vihdoin käynnistymässä, sekä Piispanlähteen yläkoulun laajennus, josta järjestetään urakkakilpailutus.

Sivistysjohtaja Elina Heikkilän mukaan päivähoitoon on tulossa ensi vuonna 50 uutta lasta ja kouluihin 70 lasta.

– Talousarviossa on varaukset näihin kasvuihin. Toisin sanoen ryhmäkoot eivät kasva, vaan henkilöstöresursseja lisätään, hän lupaa.

Koulu- ja päiväkotihankkeiden viivästymisen takia kaupunki joutuu hankkimaan ensi syksyksi väliaikaisia opetus- ja päivähoitotiloja Piispanristille. Tiloja kaavaillaan Heikkilän mukaan Piispanlähteen alakoulun hiekkakentälle. Koulun läheisyyteen ollaan rakentamassa korvaava kenttä.

Kuovinkadun päiväkodin tilalle rakennettavan Piispanristin päiväkodin rakentamiseen on varattu talousarviossa100 000 euroa suunnittelurahaa. Tämä on yksi asia, joka voi herättää puolueissa mielipide-eroja.

Uimahallia ei investointilistalla


Muita merkittäviä investointeja ovat Hovirinnan saunaravintolan rakentaminen ja Krossin paloasema. Nuoria ilahduttanee, että myös skeittipuiston rakentamiseen on varattu rahaa ensi vuoden budjetista.

– Skeittiparkkiin sisältyy pieni epävarmuus, päästäänkö sitä vielä ensi vuonna rakentamaan. Valkeavuoren koulun rakennustyömaa tarvitsee tilaa ja isokin tontti voi käydä ahtaaksi, tekninen johtaja Jyrki Haapasaari varoittelee.

Kaarinan uimahalli ei löydy lähivuosien investointilistalta. Tänä vuonna toteutetun tarveselvityksen mukaan Kaarinaan on perusteltua rakentaa uusi, isompi uimahalli, mutta hanke ei ole kiireellisyysjärjestyksessä ensimmäisenä.

Kaavoituksessa on kärsitty viime vuosina vajaamiehityksestä. Työsuman purkamiseksi esitetään kahden uuden kaavoittajan palkkaamista. Samoin ympäristönsuojelun ja rakennusvalvonnan vastuualueelle esitetään kahta uutta vakanssia.

Lisää erityisopettajia kouluihin


Kaupunginhallitus käsittelee talousarviota tällä ja ensi viikolla. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen (kok.) ennakoi neuvottelujen sujuvan hyvässä yhteishengessä.

– Kaarinan väestönkasvu on positiivinen haaste. Meidän on mietittävä, miten saamme tarjottua palvelut mahdollisimman tehokkaasti ja käyttäjäystävällisesti. Tuotantotavoista voi tulla puolueiden välille kiistaa, mutta aina jokin kompromissi löydetään, Virolainen luottaa.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Niina Alho (sd.) painottaa, että vaikka sote-palvelut siirtyvät, kuntien tehtävänä on edelleen pitää huolta asukkaiden terveydestä ja hyvinvoinnista.

– Hyvinvointialue ei tule paikkaamaan ongelmia, jos meillä ei ole resursoitu perustyötä riittävästi. Hoidetaan oma tontti hyvin, niin se vaikuttaa myös toiseen päähän.

Hän sanoo olevansa tyytyväinen, että kaupunginjohtajan talousarvioesityksessä on osoitettu rahaa ennalta ehkäiseviin palveluihin. Esimerkkinä tästä Kaarinan kansalaisopiston kurssitarjonta kasvaa ensi vuonna, mopotallin toiminnasta esitetään ympärivuotista ja kaikissa nuorisotiloissa työskentelee jatkossa kaksi työntekijää.

Myös kouluihin palkataan lisää työntekijöitä lasten tueksi. Kaarinan yhtenäiskouluissa aloittaa ensi syksynä neljä laaja-alaista erityisopettajaa.

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys 2023


Toimintamenot -114 milj. euroa

Investoinnit noin 50 milj. euroa

Velkaa 3 300 euroa / asukas

Kunnallisveroprosentti 7,61

Yleinen kiinteistövero 1,00 %

Vakituisen asuinrakennuksen kiinteistövero 0,41 %

Rakentamattoman tontin kiinteistövero 4 %

Väestön kasvu: +1,4 % (500 uutta asukasta)