Vauvoja Kuusistoon?

0
Hannu Soonin kuva jalohaikarasta.

Jalohaikara oli aiemmin Suomessa harvinainen näky, mutta nykyään niitä ilmaantuu melko usein lintuharrastajien kiikareihin. Eksoottisen näköinen, pelikaanilintuihin kuuluva suuri lintu tekee silti vaikutuksen joka kerta, kun sen kohtaa.

Jalohaikara havaittiin Suomessa ensimmäisen kerran 1960-luvulla. BirdLife Suomi kertoo, että 1990-luvun alkuun mennessä havaintoja oli kertynyt yhteensä vain 40. Sen jälkeen jalohaikara on levittäytynyt vauhdilla: viime vuosina Suomessa on nähty satoja yksilöitä joka vuosi ja laji on muutamana vuotena onnistunut pesimäänkin täällä.

Jalohaikaran ruokailun Kuusiston lintutornilla ikuisti Hannu Soon Kaarinan Kuvaajista 30.9. Tulikohan johonkin kuusistolaiskotiin vauva?

Länsieurooppalaisessa perinteessä haikaran on väitetty tuovan vauvoja koteihin. Toisin sanoen vanhemmat eivät ole kehdanneet kertoa lapsille, mistä vauvat ovat oikeasti peräisin. Savupiipussa asunut lintu sopi paremmin syylliseksi. Valkoisten jalohaikaroiden lisäksi esimerkiksi mustavalkoiset kattohaikarat ovat toimineet vauvalähetteinä.