Veera Sahlbergin kolumni: Haastamme järjestämään kokoukset ilmastoystävällisesti

0

Airiston Nuorkauppakamari järjesti Suomen Nuorkauppakamareiden A-alueen vaalikokouksen Turussa syyskuussa. Kokous keräsi Turkuun yli 200 nuorkauppakamarilaista Varsinais-Suomesta ja pääkaupunkiseudulta.

Kokouksessa käsiteltiin kestävän kehityksen, johtajuuden, teknologisen kehityksen ja luovuuden teemoja. Tavoitteeksi asetettiin maailman ensimmäinen hiilineutraali nuorkauppakamarikokous.

Turussa ja Turun seudulla tehdään edistyksellistä ja kansainvälisesti tunnustettua ilmastopolitiikkaa, joten myös Airiston Nuorkauppakamari halusi tarttua tähän viestikapulaan.

Tavoite hiilineutraalisuudesta pidettiin mielessä erilaisissa valinnoissa, kuten kokouksen paikkaa valitessa. Turun AMK EduCity edustaa uutta sertifioitua vastuullista rakentamisen linjaa, ja kokoushotellina toimi Original Sokos Hotel Kupittaa, jolle on myönnetty Sustainable Travel Finland -merkki ensimmäisten hotellien joukossa rannikon ja saariston matkailualueella.

Apua kokouksen hiilijalanjäljen laskemiseen saatiin NGS Finland Oy:ltä. Kokouksen päästöiksi arvioitiin 10,7 hiilidioksidiekvivalenttitonnia, mikä tarkoittaa 48 kg hiilidioksidiekvivalenttia osallistujaa kohden. Kokonaisuutena tämä vastaa yhden keskivertosuomalaisen päästöjä.

NGS Finlandin asiantuntijat arvioivat noin 80 puun kompensoivan kokouksesta aiheutuvan kuormituksen. Sitouduimme tuplaamaan istutettavien puiden määrän 160 taimeen.

Airiston Nuorkauppakamari haastaa tulevat kokousjärjestäjät pienentämään hiilijalanjälkeä. On aidosti yhteinen asia pyrkiä siihen, että nuorkauppakamarilaisten yhteiset kokoontumiset kuormittavat jatkossa yhä vähemmän ilmastoa. Nuorkauppakamarilaisten benchmark hiilijalanjäljen osalta on nyt asetettu, ja tästä voidaan lähteä kehittämään toimintaa, niin että kompensoitava hiilijalanjälki on joka vuosi pienempi.

Airiston Nuorkauppakamari haluaa kannustaa myös muita yhdistyksiä ja kolmannen sektorin toimijoita haastamaan omaa toimintaansa kohti kestävämpää huomista.

Veera Sahlberg

Puheenjohtaja 2022

Airiston Nuorkauppakamari