40 euron vuokrankorotus närkästyttää asukkaita – ”Nytkin tehty korotus on liian pieni”, sanoo Kaarinan Vuokratalojen hallituksen puheenjohtaja

0
Vuokrankorotusten lisäksi asukkaita harmittaa pesulan mahdollinen sulkeminen. Senioritalossa asuvalle Anja Erlinille pesula on tärkeä, sillä hänellä ei ole omaa pesukonetta. Pesulassa käyminen on ollut hänelle myös sosiaalinen tapahtuma, sillä pyykkireissulla on nähnyt muita ihmisiä. - Mainingin flikat opastivat, että Prismassa on itsepalvelupesula, mutta miten minä yli 90-vuotias rollaattorin kanssa liikkuva pääsen pyykkikassini kanssa sinne?

Kaarinan Vuokratalot korottaa vuokriaan ensi vuoden alusta 40 eurolla. Korotus on kaikille vuokralaisille saman suuruinen.

Vuokrankorotuksista päätti Kiinteistö Oy Kaarinan Vuokratalojen hallitus. Toimitusjohtaja Timo Laaksonen kertoo, että yhtenä vaihtoehtona oli esillä myös prosenttikorotus, jolloin kaikkien vuokria olisi nostettu esimerkiksi 10 prosenttia.

Vuokrankorotukset ovat nousseet esille syksyn aikana esimerkiksi Kaarina-lehden Tyrskähdykset-palstalla. Pienissä asunnoissa asuvat vuokralaiset ovat pitäneet tasasuuruisia vuokrankorotuksia epäoikeudenmukaisina, koska korotus on suhteessa suuri pienen asunnon vuokraan. Jos yksiön vuokra on ollut 400 euroa kuussa, 40 euron korotus tarkoittaa 10 prosentin korotusta vuokraan. Vastaavasti kolmiossa, jonka vuokra on ollut 900 euroa kuussa, 40 euron korotus tarkoittaa vain 4 prosentin korotusta.

– Faktaa on, että asumisen kustannukset ovat nousseet älyttömästi. Olisi epärealistista ajatella, ettei vuokria nostettaisi lainkaan, Laaksonen huomauttaa.

Vuokratuloilla katetaan Laaksosen mukaan nykyisten asuntojen hoitokulut ja pääomakulut, ei uusia vuokratalohankkeita.

Korotukset eivät kata kustannusnousua

Tapani Mellanen toimii Kiinteistö Oy Kaarinan Vuokratalojen hallituksen puheenjohtajana. Hän kertoo, että vuokrankorotuksista keskusteltiin hallituksessa pitkään. Hallituksessa istuu seitsemän poliittisesti valittua jäsentä ja kaksi asukkaiden edustajaa, ja hallitus oli tasasuuruisesta korotuksesta yksimielinen.

Mellasen mukaan vuokria olisi pitänyt korottaa tosiasiassa jo vuosi sitten.

– Kaarinan Vuokratalot ei ole korottanut vuokria kahteen vuoteen. Nyt tehty korutuskin on liian pieni kustannusnousuun nähden.

Hänen mukaansa hallitus päätyi tasasuuruisiin korotuksiin, koska isoihin vuokra-asuntoihin on haastavampaa löytää vuokralaisia kuin yksiöihin ja kaksioihin.

– Jos vuokria olisi nostettu kaikilta 10 prosentilla, korotus olisi kohdistunut voimakkaasti juuri isoihin asuntoihin ja niitä olisi ollut entistä vaikeampi vuokrata. Hallituksen on ajateltava talouden kokonaiskuvaa. Jos kolmioita ja neliöitä on paljon tyhjillään, meillä olisi entistä suurempi paine korottaa vuokria pienemmissä asunnoissa, jotta kulut saadaan katettua, Mellanen perustelee.

Pesulan sulkemisesta huhuja

Kaarinan Vuokratalojen asukkaita huolettaa myös huhut Hovirinnassa sijaitsevan pesulan sulkemisesta. Pesulan omistaa Maininki Kiinteistöpalvelut Oy, mutta huoltoyhtiön asiakkaat ovat saaneet käyttää pesulaa pientä korvausta vastaan. Suurimmassa osassa Kaarinan Vuokratalojen kerrostaloista ei ole omaa pesutupaa.

Laaksonen on harmissaan huhuista. Hänen mukaansa pesulan toiminnan lopettamisesta ei ole tehty päätöksiä.

Laaksonen kertoo, että pesulaa käyttää keskimäärin parikymmentä asukasta kuukaudessa. Tämä on kuluihin nähden liian vähän.

– Yritys ei voi jatkaa sellaista toimintaa, mikä ei ole kannattavaa. Vesi ja sähkö maksavat. Jos kone hajoaa, sen uusiminen maksaa tuhansia euroja.

Laaksonen katsoo, ettei pesulan pitäminen ole enää tätä päivää, sillä valtaosalla asukkaista on omat pyykinpesukoneet. Kauppojen yhteyteen on tullut itsepalvelupesuloita, joissa ihmiset voivat pestä pyykkejään sillä aikaa, kun käyvät kaupassa. Toki itsepalvelupesuloissa hinnat ovat huomattavasti korkeammat kuin huoltoyhtiön pesulassa.

– On pakko miettiä, kannattaako meidän pitää nykypäivänä tällaista palvelua, koska se on meille kuluerä. Edullinen hinta on perustunut siihen, että meillä on vanhat koneet. Jos kone hajoaa, meidän ei todennäköisesti kannata hankkia enää tilalle uutta, Laaksonen toteaa.