Pelkän kahden vuoden ajokokemuksen perusteella ei paljoa voi sanoa, mutta olen törmännyt huolestuttavan moneen vaaratilanteeseen nimenomaan kiihdytyskaistalla. Ideaalia olisi se, että jo moottoritiellä ajavat pitäisivät vauhtinsa tasaisena ja kiihdytyskaistalla olevat kantaisivat vastuun itsestään. Tämä toteutuu onneksi usein, mutta on myös niitä, jotka ajattelevat “auttavansa” kiihdytyskaistalaista kikkailemalla omiaan. Voin kertoa omasta kokemuksesta, että olen meinannut joutua ojaan pari kertaa juuri tällaisessa tilanteessa.
Näistä tilanteista vielä pääsee kohonneella sykkeellä ja parilla pahalla sanalla, mutta entä muu liikenne? Olen ollut onneksi vain kerran tilanteessa, jossa oikealla oleva kuski käänsi autonsa melkein omani kylkeen väistääkseen kiihdytyskaistalta tulevaa. Tähän on hyvä mainita, että sillä kaistalla oli kyllä paljon tilaa. Tästä onneksi selvisin jarrujen ansiosta, mutta olihan tilanne järkyttävä varmasti myös takana olevalle, kun sekunnissa nopeutta vähennettiin neljälläkymmenellä kilometrillä tunnissa. Entä sitten, kun iskee pakkaset eikä edes nopea reaktio pelasta tilannetta, koska äkkiliikkeet saattavat vain aiheuttaa lisää vaaratilanteita?
Mietin pitkään, kannattaako autoilusta kirjoittaa, koska aihe on monelle henkilökohtainen enkä haluaisi lukeutua valittajaksi muiden mukana. Viimeisen kuukauden aikana läheltä piti -tilanteita on kuitenkin sattunut niin monta, että tuntuu pakolliselta jakaa omat mielipiteet kokemuksilla aiheesta.
Uskon, että suurin osa oikeasti tarkoittaa hyvää “apua antamalla.” On kuitenkin helpompaa itse ajaa turvallisesti, kun tietää muiden noudattavan samoja periaatteita ja sääntöjä. Pidetään myös yhdessä huoli siitä, että talvi ei pääse yllättämään autoilijoita ja vaihdetaan talvirenkaat ajoissa!
Ada Potinkara