Empon yhteislaiturista kiistellään jälleen oikeudessa

0
Kuvassa näkyy kiistelty laituri, joka on rakennettu Väinölänrantaan vesialueen omistajien tietämättä. Vastarannalla sijaitsee Hovirinnan uimaranta. Kuva on neljän vuoden takaa, jolloin Kaarina-lehti jututti 31.10.2018 ilmestyneeseen numeroon Urpo Rantasta ja Jukka Lampikoskea, jotka kuuluivat vesialueen omistavaan osakaskuntaan. Heitä kismitti kaupungin ratkaisu.

Empon kiisteltyä yhteislaituria käsitellään parhaillaan Vaasan hallinto-oikeudessa.

Samaa, vuonna 2016 rakennettua Väinölänrannan laituria on puitu aiemmin myös Turun hallinto-oikeudessa. Silloin oikeus palautti laiturin rakennusluvan uusintakäsittelyyn avin kannan kuulemiseksi. Laiturista ovat sanoneet sanansa myös ely-keskus ja useat Kaarinan toimielimet.

Erimielisyyttä on aiheuttanut se, että laituri pystytettiin paikalleen kysymättä vesialueen omistajan eli Ämbodan yhteisranta C -osakaskunnan lupaa. Lupaa ei kyselty sen enempää laituria vuonna 2014 kaavoitettaessa kuin rakennuslupavaiheessa.

Osakaskunnassa on paljon osakkaita, noin 170. Heitä tavoiteltiin kaavoitusvaiheessa vain lehtikuulutuksilla, ei suoraan. Vaasan hallinto-oikeuteen oli valittanut heistä yksi, joka ei ollut tyytyväinen tapauksen tämän vuoden keväällä saaneeseen käänteeseen.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto myönsi laiturin käyttäjille toukokuussa eli kuusi vuotta laiturin rakentamisen jälkeen pysyvän käyttöoikeuden vesialueeseen. Lupa saatiin 230 neliömetrin kokoiselle alueelle. Avin perustelujen mukaan laiturin ”yksityiselle ja yleiselle edulle koituvaa hyötyä voidaan pitää huomattavana verrattuna siitä yksityiselle tai yleiselle edulle koituvaan haittaan”.

Kaarina löi tällä viikolla lukkoon lausuntonsa Vaasa hallinto-oikeudelle. Viranhaltijat ovat pitäneet tapauksessa yleensä yhtä, eikä Kaarina nytkään kyseenalaistanut avin päätöstä. Jälkikäteistä lupaa pidettiin riittävänä.

Valittaja haluaisi saada avin päätöksen pyörrettyä, purkaa laiturin ja muuttaa kaavaselostusta. Vaihtoehtoisesti laituri pitäisi ottaa yleiseen uimakäyttöön ja poistaa lukittu portti ja venepuomit.

Kuusipaikkainen, 30-metrinen venelaituri sijaitsee Kaarinan kaupungin omistamalla yleisellä rannalla, mutta sitä pääsevät käyttämään vain lähinaapurit: viisi kuivan maan kiinteistöä ja yksi rantakiinteistö.