Iida Rauman Hävitys voitti Finlandia-palkinnon

0
”Ku kait se kummiski menee vähä sillee et me nähään ittemme toisten ihmisten silmissä, niinku et se miten ne kattoo meitä muuttaa sitä miten me katotaan itteemme. Ja et se kokemus ittestä on jotain mikä synnytetään yhessä toisten ihmisten kaa nii et oikeesti ne toiset on koko ajan meissä ja me ollaa niis toisiss”, kirjoittaa Iida Rauma (s. 1984) Hävityksessä.

Iida Rauman romaani Hävitys, joka kertoo koulukiusaamisesta Kaarinassa 1990-luvulla, on voittanut Suomen tunnetuimman kirjallisuuspalkinnon, Finlandian.

“Koulukiusaamisen seurauksia armottomasti jäljittävä teos on yhteiskunnallisesti merkittävä puheenvuoro kaikenlaisen syrjinnän dynamiikasta, jonka äärimmäisenä päätepisteenä Rauma kuvaa päähenkilönsä psyyken hajoamista. Hävitys on lukukokemuksena raju: intensiivinen kerronta ei armahda lukijaa hetkeksikään”, kuvailee Suomen Kirjasäätiö.

Voittajan valitsi piispa Mari Leppänen kuuden ehdokkaan joukosta, jotka oli nimennyt raati.

– Hävitys kysyy, miksi lapseen kohdistuva vääryys ei ole kenestäkään mitään, Leppänen luonnehti.

Palkinto on 30 000 euron suuruinen.

Lue Kaarina-lehden Iida Rauman haastattelu täältä sekä Hävityksen arvostelu täältä.

Hävityksen on julkaissut Siltala. Ehdolla olivat myös turkulaisen Heikki Kännön Ihmishämärä (Sammakko), Olli Jalosen Stalker-vuodet (Otava), Marja Kyllösen Vainajaiset (Teos), Sami Tissarin Krysa (Aula & Co) sekä Eeva Turusen Sivistynyt ja miellyttävä ihminen (Siltala).