Kaarinan kaupunki palkitsi Tanssii tähtien kanssa -opettajan: Verkatehtaan piippu tuo Sami Heleniuksen mieleen kodin

0
Tanssinopettaja Sami Helenius palkittiin perjantaina Kaarina-mitalilla. Hänen kotipaikkansa tuli koko kansan tietoon Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta, jossa hän tanssi Benjamin Peltosen (kuvassa sylissä) kanssa. Kuva: Katja Tamminen

Televisiosta tuttu tanssinopettaja Sami Helenius palkittiin perjantaina Kaarina-päivän juhlassa Kaarina-mitalilla.

Littoisista kotoisin oleva Helenius teki Kaarinaa tunnetuksi yhdessä popartisti Benjamin Peltosen kanssa Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Positiivarit palkitsi parivaljakon tästä hyvästä myös vuoden positiivisimpina kaarinalaisina.

– Minulle on helppoa ja luontevaa tuoda esiin kotiseutuani. Kaarinasta on lämpimät muistot, vuodesta 1999 pääkaupunkiseudulla asunut Helenius kommentoi.

Hänen äitinsä ja siskonsa perheineen asuvat edelleen Kaarinassa ja Helenius vierailee heidän luonaan juhlapyhinä ja kesälomilla.

– Kun auton ikkunasta näkyy Verkatehtaan torni, tulee kotoisa olo.

Tanssi sopi ujolle pojalle

Kaarinassa koulunsa käynyt Helenius aloitti tanssiharrastuksen 12-vuotiaana. Hänen isosiskonsa oli nähnyt lehdessä turkulaisen tanssiseura Boleron ilmoituksen ja kannusti veljeään kokeilemaan tanssia. Kaarinassa ei vielä tuolloin ollut omaa tanssiseuraa.

– En ensimmäisiin harjoituksiin mennessä uskonut, että tanssi olisi minun juttuni, mutta olin väärässä. Olin siinä iässä aika ujo ja tanssiessa pystyin ilmaisemaan asioita liikkeen avulla. Paritanssissa sai tehdä asioita yhdessä, ei tarvinnut olla yksin esillä, Helenius kuvailee.

Kaarinassa lukionsa käynyt Helenius muutti 25-vuotiaana tanssin perässä Helsinkiin. Pääkaupunkiseudulla oli paremmat harjoittelumahdollisuudet ja siellä asui myös hänen valmentajansa.

Ammattilaisurallaan Sami Helenius voitti puolisonsa Jutta Heleniuksen kanssa SM-kultaa niin vakioissa kuin 10-tanssissa. Nykyisin molemmat työskentelevät tanssinopettajina.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa Sami Helenius on ollut mukana jo kymmenen kautta ja tanssinut ohjelmassa muun muassa Rosa Meriläisen , Satu Silvon ja viimeisimpänä Maaret Kallion kanssa. Vuonna 2020 Helenius voitti kilpailun Virpi Sarasvuon kanssa.

Silkkaa sattumaa

Benjamin Peltosen tanssipariksi hän päätyi tällä kaudella, kun parit arvottiin yhden lähetyksen ajaksi. Miehiä yhdisti sama kotipaikka – Kaarina, jonka he ottivat tanssinumeronsa teemaksi.

– Idea syntyi jo pressipäivänä. Juttelimme Benjaminin kanssa, että ollaan molemmat Kaarinasta ja suunnittelimme, että jos tulisi parinvaihto, niin olisi hienoa, että Kaarinan pojat pääsisivät tanssimaan keskenään. Nähtävästi tähdet olivat kohdillaan, Helenius toteaa ja vakuuttaa, ettei arvontatulos ollut ennalta sovittu.

Arvontatulos kääntyi myös Kaarinan eduksi, sillä mikään muu paikkakunta ei ole saanut ohjelman historiassa yhtä paljon julkisuutta.

– Kaarina-taustamme herätti muissa pareissa hilpeyttä. Ainakin kaikille tuli selväksi, mistä olemme kotoisin. Toivottavasti kaikki tanssin ystävät lähtevät nyt tutustumaan Kaarinaan, Helenius nauraa.

Ohjelmassa mukana olemista Helenius kuvailee mielenkiintoiseksi ja kokonaisvaltaiseksi kokemukseksi, joka on kehittänyt häntä sekä esiintyjänä että opettajana.

– Jokainen kausi on erilainen, koska pari vaihtuu. Tanssia voi opettaa niin monella tavalla ja jokainen yksilö oppii eri tavalla. Opettamisen lisäksi saa suunnitella kaikki koreografiat itse ja olla mukana vaikuttamassa puvustukseen ja visuaaliseen ilmeeseen.

Entä ketä julkisuuden henkilöä hän haluaisi päästä vielä opettamaan?

– Jaa-a, Sanna Marin oli katsomassa finaalilähetystä. Veikkaan kyllä, että hän ei ehdi tanssimaan ainakaan pääministerinä, Helenius virnistää.

Hekin saivat Kaarina-mitalin

Syksyllä eläköitynyt Kaarinan varhaiskasvatuksen johtaja Päivi Kemppainen.

Luottamustehtävissä pitkäjänteisesti toiminut lääketieteellinen johtaja, dosentti Mårten Kvist.

Kuusiston Linnanyrjänien partioaktiivi Tero Kuusisto

LTU:n valmentaja, joukkueenjohtaja ja saunavuorovastaava Reijo Nartamo.

Kaarina-Teatterin aktiivi Hannu Pajunen.

Juhan Tallin perustaja ja vetäjä Juha Soukka.

Vanhusten ja vammaisten hyväksi työskentelevä Tuula Törnblom.

Virkeä ja välittävä Mustahaperon asukasyhdistys.

Kaarinan kulttuuripalkinto myönnettiin Mökki-Gallerian perustajalle Sibel Kantolalle ja nuoren urheilijan tunnustuspalkinnot kouluratsastaja Mila Pietarilalle ja yleisurheilija Mico Ekmanille.