Kaarina-talon kokoushuone muuntuu ensi viikolla tiedemiehen laboratorioksi. Huoneeseen uskaltautuvilla lapsilla on puoli tuntia aikaa löytää laboratoriosta muistitikku, jolta paljastuu tiedemiehen salainen suunnitelma.

Kaarinan kirjastoissa ratkotaan kansallisella peliviikolla 7.–15. marraskuuta pakopelejä. Jutun alussa mainittu salapoliisiaiheinen pakopeli on suunnattu 7-vuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille. Aikamatkustusaiheista pakopeliä suositellaan yli 10-vuotiaille lapsille ja nuorille.

Kirjastonhoitaja Piia Taposen mukaan pakopelejä voi tulla pelaamaan Kaarinan ja Piikkiön kirjastoihin myös koko perheen voimin. Peleissä ei ole käytetty pelottavia esineitä tai kovia ääniä, joita pienet lapset voisivat säikähtää. Sopiva ryhmäkoko on 2-4 henkeä.

– Lapset ja aikuiset lähestyvät yleensä ongelmanratkaisua eri tavalla. Aikuiset ajattelevat asioita monesti liian monimutkaisesti, kun taas lapset uskaltavat kokeilla. Välillä on käynyt niin, että perheen pienin on ollut se, joka on löytänyt ensimmäisenä ratkaisun, Taponen kuvailee.

Pakopelit lisäävät kirjaston käyttöä

Pakopelien käsikirjoittamiseen ja toteuttamiseen on osallistunut kaarinalaisia lapsia ja nuoria. Pakopelit toteutettiin osana kaupunginkirjaston pakopelihanketta, joka käynnistyi vuosi sitten syksyllä. Varsinaisista pakopelihuoneista Kaarinan kirjaston pakopelit eroavat siten, että huoneessa on mukana peliohjaaja, jolta voi kysyä vihjeitä.

Molempia pakopelejä on Taposen mukaan testattu eri-ikäisillä pelaajilla, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun pelejä mainostetaan laajasti kirjaston asiakkaille.

– Pakopelejä oli mahdollisuus pelata myös elokuussa järjestetyssä Kitsuneconissa. Saimme pakopeleistä hyvää palautetta ja moni toivoi, että pelejä olisi mahdollisuus pelata muulloinkin.

Pakopelien pelaaminen ei maksa mitään, mutta peliaika täytyy varata etukäteen kirjastolta.

Pakopelit ovat Taposen mukaan yksi tapa lisätä kirjastojen käyttöä ja hyödyntää erilaisia tiloja. Pakopelien avulla kirjastoa voidaan tuoda tutuksi sellaisille lapsille ja perheille, jotka eivät muuten kävisi kirjastossa.

Varaa peliaikasi

Aikamatkustuspakopeli Piikkiön kirjastossa ma 7.11. klo 14–18.30 ja pe 11.11. klo 13.30–18.30.

Salapoliisipakopeli Kaarinan pääkirjastossa ke 9.11. & pe 11.11. klo 13.30–18.30.

Pelien kesto noin 30 min.