Koulukiusaamista ehkäistään Kotimäessä mattojen avulla

0
Kotimäen koululla on tällä hetkellä Lindströmin viime vuoden Välitä!-kampanjan voittajamattoja. Pian koululle saadaan itse ideoidut matot muistuttamaan, että kaveria ei kiusata.

Viime viikolla Kaarinan valtuustossa heräsi nauruntyrskähdyksiä, kun vihreiden valtuutettu kertoi, että Kotimäessä koulukiusaamista ja kouluväkivaltaa ehkäistään Lindströmin matoilla. Ensikuulemalta matto ei kuulosta parhaalta välineeltä vaikean ilmiön kitkemiseen.

Todellisuudessa kyse on kunnianhimoisesta koulukiusaamisen vastaisesta projektissa, jossa Kotimäen koulu on tällä hetkellä mukana.

Koulu pääsi julkisten tilojen matoistaan ja pyyhetelineistään tunnetun Lindströmin Välitä!-kampanjaan. Siihen otetaan valtakunnallisesti vain 10–15 koulua. Lisäksi yhteistyössä on koulun lähikauppa, K-Market Vyyryläisenmäki, osana K-Markettien valtakunnallista hanketta kiusaamisvapaasta vyöhykkeestä.

Viime viikolla Kotimäen koululla järjestettiin tempauspäivä, jossa alakoululaiset käsittelivät työpajoissa koulukiusaamista. Samalla he piirsivät julisteita ja osallistuivat piirustuskilpailuun, jonka voittajatyöstä laaditaan Kotimäen koululle omat kiusaamisen vastaiset matot.

Voittajatöistä äänestetään koululla, ja nyt loppuviikolla työt tulevat esille K-Market Vyyryläisenmäkeen. Kuka tahansa voi käydä kaupassa äänestämässä, millainen matto muistuttelisi parhaiten siitä, miten toisia oppilaita kohdellaan. Lisäksi koulun pyyhetelineissä välitetään samaa tietoa.

– Matot ja pyyhetelineet ovat koko ajan läsnä muistuttamassa välittämisestä ja kivasta tempauspäivästä. Samalla mieleen jää, mitä tapahtumassa pohdittiin yhdessä ja miten voisi viedä hyvää eteenpäin, miettii Tanja Montin, joka on Kotimäessä kolmasluokkalaisten luokanopettaja.

Hän koki, että tapahtumapäivän tärkein anti oli herätellä oppilaita huomaamaan, että kaikki voivat tehdä jotain viihtyvyyden lisäämiseksi ja kiusaamisen ehkäisemiseksi.

– Oppilailta tuli kommentteja, että päivä oli tosi kiva ja hyvä. Mieluunpainuvin kommentti oli, että tämä oli paras koulupäivä tähän asti.

Välittämisen supervoimia etsimässä

Tänään koulussa oli aiheena kiusaaminen. Meillä oli vieraana Lindströmin työntekijöitä ja Littoisten K-kaupan kauppiaat.

Katsoimme videon, jossa aiheena oli kiusaaminen ja että mitä jälkeä se jättää. Teimme myös luokassa julisteita, joiden aiheena oli välittämisen supervoimat. Meidän piti ryhmässä keksiä, mitä voimia meillä on. Keksimme esimerkiksi positiivisuuden ja hyvänä kaverina olemisen. Julisteisiin laitoimme myös, miten kaveria voi kehua. Tykkäsin ideasta ja julisteita oli todella kiva tehdä.
Sara Väisänen
Kotimäen koulu 4c