Kouluväkivalta puhutti valtuustossa: ongelmia ei ratkaista sivistysjohtajan mukaan erityisluokkia perustamalla

0
Arkistokuva Piispanlähteen koululta.

Valtuutetut ovat huolissaan Kaarinan kouluissa esiintyvästä kiusaamisesta ja kouluväkivallasta. Asia nousi esille maanantaina lähes jokaisessa ryhmäpuheenjohtajan puheenvuorossa.

Keskusteluissa viitattiin Kotimäen koulun pihalla viime viikolla tapahtuneeseen pahoinpitelyyn ja Piispanlähteen koulussa esiintyvään pienten oppilaiden väkivaltaiseen käyttäytymiseen.

Valtuutettu Jani Väkeväinen kertoi noin kymmenen vanhemman olleen häneen yhteydessä Piispanlähteen alakoulun väkivaltaisuuksien takia. Oppilaita on Väkeväisen tietojen mukaan tönitty, potkittu ja lyöty syksyn aikana ja jopa uhkailtu tappamisella. Kiusaajat ovat itsekin alakouluikäisiä lapsia.

– Väkivallan kohteeksi joutuneiden lasten vanhemmat ovat perustaneet oman WhatsApp-ryhmän, koska kokevat, ettei koulu ole pystynyt riittävästi reagoimaan tapahtumiin. Tässä on koulun puolelta vähättelyn ja peittelyn makua. Emme pysty antamaan koululle lisää resursseja, jos ongelmista ei puhuta, Väkeväinen huomautti.

Onko koulupiha turvallinen?

Kotimäen koulun osalta valtuutettuja huoletti koulun viestintä. Tommi Leppänen (kok.) viittasi oppilaiden vanhemmille viime viikolla lähetettyyn tiedotteeseen, jossa oppilaita kehotetaan lähtemään koulupäivän jälkeen pihalta ripeästi koteihin.

– Viestimme, että lasten pitää kyykyssä peläten lähteä koulusta kotiin. Olisiko meillä mahdollista palkata hetkeksi aikaa vartija Kotimäen koululle? Se olisi kiusaajille selkeä viesti, Leppänen ehdotti.

– Olen samaa mieltä Leppäsen kanssa, että lasten pitää saada leikkiä pihalla koulupäivän jälkeen. Koulupihan on oltava turvallinen. Annetaan kaikki tuki siihen, että kärjistynyt tilanne saadaan Kotimäessä kuntoon, Hannu Rautanen (vihr.) säesti.

Kotimäen koulussa opettajana työskentelevä vihreiden valtuutettu Ulla Haapane n kertoi, että opettajat ovat partioineet vuorotellen pihalla koulun jälkeen, jotta oppilailla olisi turvallinen olo. Asiaa on käsitelty oppilaiden kanssa myös luokissa. Kouluissa on hänen mukaansa järjestetty koulukiusaamista ehkäiseviä tempauksia, viimeisimpänä kouluun on tuotu Lindströmin koulukiusaamisen vastaisia tekstiilejä. Tämä aiheutti valtuutetuissa nauruntyrskähdyksiä.

Kouluille tulossa lisää tukea

Sivistysjohtaja Elina Heikkilä vakuutti, että Kaarinassa on edelleen turvallista mennä kouluun. Puheita vartijoiden palkkaamisesta hän piti liioiteltuna.

Piispanlähteen koulun osalta kyse ei ole Heikkilän mukaan raa’asta väkivallasta, vaan pikemminkin siitä, ettei kaikilla pienillä lapsilla ole vielä hyviä sosiaalisia taitoja. Monet vanhemmat arvelevat lisääntyneen väkivallan olevan seurausta inkluusiosta, mutta Heikkilän mukaan ongelma ei ratkea erityisluokkia perustamalla.

– Olennaista on, että meillä on riittävä määrä aikuisia sekä luokissa että välitunneilla. Kaarinassa on tällä hetkellä keskimääräistä suuremmat ryhmäkoot ja niitä pitää saada pienemmiksi, Heikkilä toteaa.

Ensi vuoden talousarvio tuo kouluille lisäkäsiä ja lapsille enemmän tukea. Talousarviossa päätettiin muun muassa neljän uuden laaja-alaisen erityisopettajan palkkaamisesta.

Kaarina on Heikkilän mukaan saamassa ensi vuonna myös opetus- ja kulttuuriministeriön korona-avustusta, jonka turvin jokaiseen yhtenäiskouluun saadaan yksi resurssiopettaja. Koulut voivat kohdentaa resurssiopettajan työpanoksen haluamallaan tavalla esimerkiksi opetusryhmien jakamiseen.