Lauantaina paloasemat avautuvat perheille – Testaa sammutustaitojasi

0
Kuusiston VPK:n kalustoon kuuluu sammutusauto, moottoriruisku-telatraktori, miehistöauto ja vesihuollon tukiyksikkö. Kuvassa näkyy viimeksi mainittua. Vesi napataan palopostista tai luonnonlähteestä, kertoo Kari Heinilä.

– Palokuntalaisilla on yleensä kaksi perhettä, ja joskus on epäselvää, kumpi niistä on ykkösenä! naurahtaa Kuusiston VPK:n palopäällikkö Kari Heinilä.

Hän on ollut 11-vuotiaasta asti mukana vapaaehtoispalokunnissa, asuinpaikkakunnan vaihdoksista huolimatta.

– Saa tehdä jotain hyödyllistä ja auttaa pulassa olevia. Sitä, mitä ei pysty tekemään yksin, voi tehdä porukalla, ja tämä porukka on mahtava.

Tulevana lauantaina perheet ja kaikki muutkin voivat käydä tutustumassa vapaaehtoispalokuntiin Päivä paloasemalla -tapahtumassa, sekä Kaarinassa että koko valtakunnassa. Kuusiston VPK:n paloasemalla – joka sijaitsee nykyään Kaarinan keskustassa samassa pihapiirissä Varsinais-Suomen aluepelastuksen aseman kanssa – saa tutkailla paloautoja ja muita sammutusvarusteita. Tapahtumassa voi myös maistaa makkaraa ja testata omia alkusammutustaitoja.

– Harjoitussammuttimella, tarkentaa Heinilä.

– Se ampuu vettä. Jos käyttäisimme oikeaa sammutinta, naapurikerrostaloissa yskittäisiin vielä viikon päästä.

Kanalakeikalle

Kuusiston VPK on erikoistunut vesihuoltoon ja saa hälytyksiä vesihuoltokeikoille koko maakunnan alueelle. Hälytyksiä on keskimäärin 60–70 vuodessa, eivätkä ne jakaudu vuoden mittaan tasaisesti.

– Joskus on kaksi kuukautta, että ei ole yhtään keikkaa, ja sitten on päivä, kun niitä on kolme.

Tähän artikkeliin piti alun perin haastatella Markus Rannetta, mutta kun Kaarina-lehden toimittaja ilmaantui paloasemalle, Kuusiston VPK:n sammutusauto ja Ranne olivat kiireessä matkalla Marttilaan sammuttamaan kanalan suurtulipaloa. Heinilä kurvasi pihaan, jotta toimittajan ei tarvinnut kolkutella paloaseman suljettua ovea.

Kuusiston VPK:n ja aluepelastuslaitoksen lisäksi Kaarinassa toimivat Rantakulman ja Piikkiön vapaaehtoispalokunnat. Jako on jäänteenä ajoilta, kun Kaarina, Kuusisto ja Piikkiö olivat eri kuntia. Kaarinan VPK:n nimeä kantava sopimuspalokunta puolestaan sijaitsee Turussa. Se perustettiin silloin, kun suuri osa nykyistä Turkua kuului vielä Kaarinaan.

Tapahtuma järjestetään niissä kaikissa.

– Jos yhtään haluaa elämään jaloa tarkoitusta, nyt olisi mahdollisuus tehdä paras päätös. Tämä harrastus sopii kaikille. Meillä kovimmat sammuttajat ovat naisia, vinkkaa Heinilä.

Päivä paloasemalla 26.11.

  • Kuusiston VPK:ssa klo 10–14
  • Rantakulman VPK:ssa klo 10–13
  • Piikkiön VPK:ssa klo 10–14