Littoislainen kakkutaikuri kisaa tänään Koko Suomi Leipoo -kilpailun voitosta

0
Littoislainen Tiia Karonen kisaa Koko Suomi leipoo -ohjelman finaalissa. Erityisesti Karosen kakut ovat tehneet tuomareihin Toni Rantalaan ja Markus Hurskaiseen vaikutuksen.

Littoislainen Tiia Karonen kisaa tänään televisiossa Koko Suomi leipoo -ohjelman voitosta. Voittaja valitaan kolmen finalistin väliltä.

Karonen tunnetaan Littoisissa erityisesti superkauniista kakuistaan. Suurin kompastuskivi on pullat, joiden leipomista hän joutui kertaamaan ennen ohjelman alkamista.

– En leivo koskaan kotona pullaa, koska mielestäni en saa siitä niin hyvää kuin haluaisin, hän tunnustaa.

29-vuotias Karonen on leipurina itse oppinut. Kakkujen tekemiseen hän hurahti neljä vuotta sitten järjestäessään esikoislapsensa ristiäisiä. Erilaisia tekniikoita hän on opetellut YouTube-videoiden avulla.

– Kakkujen tekeminen on omalla tavallaan taidetta ja nautin siitä, että pääsen toteuttamaan itseäni. Leipominen on minulle myös rentoutumiskeino ainakin silloin, kun lapset eivät ole paikalla, 2- ja 4-vuotiaiden lasten äiti nauraa.

Karonen kertoo hakeneensa ohjelmaa puhtaasti uteliaisuudesta. Finaaliin pääsystä hän ei ohjelman alussa unelmoinut, sillä kilpailijoiden taso oli tällä kaudella poikkeuksellisen kova.

– Ehkä rento asenne oli osasyynä siihen, että pääsin finaaliin asti. En juurikaan analysoinut omaa suoristani, vaan yritin nollata tilanteen. Vasta finaalin päästyäni ajattelin ensimmäisen kerran, että minulla on oikeasti mahdollisuudet voittaa koko kilpailu, hän kuvailee.

Karonen on siinä mielessä poikkeuksellinen kakkuleipuri, ettei hän itse tykkää erityisemmin kakuista, vaan on enemmän suolaisten leivonnaisten ystävä.

– En ylipäätään tykkää hirveästi makeasta. Parhaat makumuistoni ovat fine dining -ravintoloista. Käyn syömässä paljon ravintoloissa ja sieltä on peräisin kiinnostukseni erilaisiin makuyhdistelmiin.

Kymmenen päivää, kymmenen reseptiäOhjelmaan mukaan pääseminen oli Karoselle ainutlaatuinen, mutta rankka kokemus. Kilpailijoille paljastettiin etukäteen taidonnäytetehtävien teemat. Ennen kuvausten alkamista heillä oli kolme viikkoa aikaa kehittää ja testata kymmenen erilaista reseptiä.

– Ei siinä jäänyt juurikaan aikaa harjoitteluun. Itse ehdin testata kaikki reseptit kertaalleen yhtä lukuun ottamatta. Olin ihan varma, että tipun viimeistään Saksa-jaksossa, sillä testikakku epäonnistui täysin. Yllättäen olinkin juuri sen jakson tähtileipuri.

Ohjelman kymmenen jaksoa kuvattiin kymmenessä päivässä. Kuvaukset alkoivat Karosen mukaan aikaisin aamulla ja jatkuivat iltaan asti.

Tiiasta välittyy ohjelmasta pirteä ja humoristinen kuva. Ystäviltä on tullut palautetta, että hän on ohjelmassa oma, aito itsensä.

– Oli hupaisaa huomata, miten sählä olen keittiössä. Teen olevinaan hirveän nopeasti, mutta nimenomaan olevinaan, Karonen nauraa.

Kuvausten päätyttyä Karonen piti kuukauden tauon leipomisesta. Kädet ja jalat olivat kuvausrupeamasta niin kipeät, että loma tuli tarpeeseen.

Mitä kaikille kakuille tapahtuu?Ohjelmaan osallistumisesta huolimatta Karonen ei suunnittele täyspäiväistä leipurin uraa. Hän on alkuperäiseltä koulutukseltaan suuhygienisti, mutta tällä hetkellä hän opiskelee luokanopettajaksi Turun yliopistossa. Kakkuja hän leipoo tilauksesta TaikaKakku-kotileipomonsa kautta.

– Opiskelen tällä hetkellä unelma-ammattiini. En ole ihminen, joka herää kolmen aikaan tekemään muille pullaa. Sen sijaan haaveilen, että voisin pitää kesäisin kesäkahvilaa. Opettajillahan on pitkät kesälomat.

Hän paljastaa etsineensä yhdessä tuttavansa kanssa kesäkahvilalle paikkaa, mutta toistaiseksi sellaista ei ole löytynyt. Mukavinta olisi, jos kahvilalle löytyisi paikka Kaarinasta.

Yksi asia, mitä katsojille ei näytetä, on se, mitä kaikille ohjelmassa leivotuille ihanille leivonnaisille tapahtuu kuvauspäivän päätteeksi.

– Kaikki kysyy tätä! Olin positiivisesti yllättänyt, miten vähän niistä päätyi roskikseen. Ohjelmalla on 30–40-henkinen tuotantotiimi, joka auttoi syömisessä ja vei välillä kakkuja myös kotiinsa, Karonen paljastaa.

Banoffee-kuppikakutTaikina:100 g voita sulatettuna

2 munaa

1 dl fariinisokeria

2 banaania

2,5 dl vehnäjauhoa

2 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

1. Sulata voi, ja lisää sekaan fariinisokeri, munat sekä 2 haarukalla muussattua banaania.

2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää nesteiden joukkoon muutamassa erässä.

3. Sekoita hyvin ja täytä kuppikakkuvuoat noin ⅔ vuoan korkeudesta.

4. Paista keskitasolla 175°C n. 20 min (tai 15 min, jos minimuffinssit). Varo paistamasta liikaa, etteivät muffinssit kuivu!

Kinuski (sydän, kreemi, raidat):2 dl fariinisokeria

2 dl kuohukerma

1. Sekoita ainekset ja keitä 5–10 min, kunnes sakeutuu kinuskiksi. Anna jäähtyä.

2. Laita kreemiä varten noin 1,5 dl kinuskia sivuun ja anna jäähtyä kunnolla.

3. Tee jäähtyneisiin muffinsseihin pienet kolot keskelle ja täytä kinuskilla.

Kinuskikreemi:150 g voita

2 dl tomusokeria

n. 1,5 dl jäähtynyttä kinuskia

100 g Philadelphia-tuorejuustoa

1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri vaahdoksi, noin 5 min.

2. Lisää jäähtynyt kinuski sekä huoneenlämpöinen tuorejuusto ja vatkaa sekaisin.

3. Jos kreemi on liian löysää, laita hetkeksi jääkaappiin ja vaahdota sen jälkeen vielä hetki.

4. Pursota kuppikakkujen päälle.

5. Koristele vielä kinuskiraidoilla.

Lähde: Tiia Karosen reseptit