Maailman kaunein tarina muuntui varjoteatteriksi – Kaarinan kaupunki tarjoaa lapsille kaksi esitystä

0
Iida Vanttaja kuuluu turkulaiseen Aura of Puppets -nukketeatteriammattilaisten verkostoon. Lauantaina hän esiintyy Kaarina-salissa.

Kaarina-salissa nähdään ensi lauantaina nukketeatteritaiteilija Iida Vanttajan varjoteatteriesitys Vuori joka rakasti lintua . Maksuton esitys on suunnattu lapsiperheille, ja se järjestetään osana Kaarinan kaupungin lapsen oikeuksien päivän tapahtumia. Virallisesti lasten oikeuksien päivä on sunnuntaina.

Vanttaja kertoo törmänneensä Alice MacLerranin kirjoittamaan tarinaan Vuoresta ja linnusta etsiessään maailman kauneinta satua. Hän sai edesmenneen kirjailijan omaisilta oikeudet tarinaan ja sen muokkaamisen varjoteatteriesitykseksi.

Tarina kertoo yksinäisestä vuoresta, jolle lintu opettaa, mitä on rakkaus. Tarinaan liittyy myös kaihoa, sillä toisin kuin vuoret, linnut eivät elä ikuisesti.

– Rakkaus on minusta maailman tärkein asia, eikä siitä puhuta meidän kulttuurissamme liikaa. Esitystä tehdessäni menetin oman äitini, joten tarinan merkitys muuttui hyvin henkilökohtaiseksi. Tein surutyötä yhdessä Vuoren kanssa, Vanttaja kertoo.

Varjoteatteriesitystä voi tulla katsomaan kaiken ikäisten lasten kanssa, mutta parhaiten se soveltuu yli neljävuotiaille.

– Lapset ovat valtavan viisaita olentoja! Tätä esitystä on katsottu parista ikävuodesta ylöspäin, ja jotenkin niinkin pieni tämän omalla tavallaan ymmärtää, Vanttaja toteaa.

Keikalle Koreaan

Kaarinalainen Vanttaja on kiertänyt esittämässä Vuoren tarinaan ympäri Suomea. Hänet on kutsuttu ensi syksynä esiintymään nukketeatterifestivaaleille Etelä-Koreaan Chuncheon kaupunkiin.

Vanttaja kertoo, ettei tiedä tapahtumasta vielä mitään muuta, kuin että sinne on kutsuttu esiintymään ryhmiä kymmenestä eri maasta. Hän odottaa reissua mielenkiinnolla.

– Olen vieraillut paljon Japanissa, mutta Korea on tietysti ihan toisenlainen kulttuuri.

Kaarinan kaupungin lauantaina järjestämässä tapahtumassa on paikalla myös Kaarinan perhekeskus, joka esittelee toimintaansa ja tarjoaa mahdollisuuden miniperheohjaukseen. Kirjaston lastenosastolla kuullaan päivän aikana myös satuja.

Lapsen oikeuksien päivä Kaarina-talolla 19.11. klo 10–15. Varjoteatteriesitys klo 11 & 14 ja satuhetket klo 10 & 13.