Mielipitei: Kuinka käy Kuovinkadun talon?

0

Kuovinkadun toimintakeskus oli Kaarinan vanhusten palvelukeskuksen säätiön ja kaupungin yhteinen hanke. Arkkitehti Heikki O. Hauliston suunnittelema talo valmistui Kuovinkadulle vuonna 1989.

Pyhän Katariinan tien puoleinen pitkä yksikerroksinen julkisivu näyttää jossain määrin vaatimattomalta. Pihan puolelta näkee, kuinka hieno rakennus itse asiassa on. Talon keskellä oleva siipi jakaa rakennuksen kahteen osaan. Päivätoiminnan puolella vaaleat julkisivut ovat hillityn tyylikkäät. Päiväkodin puolella on talolla satulinnan vaikutelma.

Nykyinen talo puretaan ja paikalle rakennetaan uusi päiväkoti kaupunginhallituksen hyväksymän hankesuunnitelman mukaan. Nykyinen rakennus olisi peruskorjattuna 100-paikkainen päiväkoti. Uusi kaksikerroksinen rakennus olisi 150-paikkainen päiväkoti. Hankesuunnitelmassa ei ole tarkasteltu vaihtoehtoja, joissa nykyinen talo peruskorjataan.

Voisiko nykyistä taloa laajentaa? Voisiko osa paikoista olla Rauvolantien rakennuksessa tai Piispanlähteen alakoulun laajennuksen yhteydessä? Myöskään ei ole tarkemmin perusteltu, miksi Kuovinkadun päiväkodin pitää olla juuri 150-paikkainen.

Hankesuunnitelman mukaan on keskeistä uudenaikainen pedagoginen lähestymistapa. Tämä johtaa käytännössä peruskorjauksessa laajoihin sisätilamuutoksiin, jolloin kustannukset karkaavat käsistä. Hankesuunnitelman johtopäätös onkin, että nykyinen talo on purettava. Tällainen ajattelutapa kaataa nykyisin koulujen ja päiväkotien rakennuksia. Kenenkään rahat eivät riitä siihen, että rakennamme koulut ja päiväkodit uudelleen aina, kun pedagoginen suuntaus muuttuu. Miksi emme voi korjata talojamme vain käyttökelpoisiksi?

Lemunniemen alueen kasvu alkaa hankesuunnitelman mukaan vuonna 2024. Jos tarkastellaan Lemunniemellä tekeillä olevia asemakaavoja ja niihin liittyviä maankäyttösopimuksia, alkaa uusia asuntoja valmistua aikaisintaan vuonna 2027. Auvaisiin valmistuu toki omakotitaloja jatkuvasti.

Kuovinkadun talon korjaamista käyttökelpoiseksi on vielä harkittava.

Pasi Aromäki

Arkkitehti