Mielipitei: Kun ambulanssi ei ota kyytiin

0

Olemme mieheni kanssa käyneet vuoden aikana usean kerran Tyksin päivystyksessä. Sydän tahdistetaan uudelleen sähköisesti. Edellisellä kerralla lääkäri sanoi, että ensi kerralla voisitte tulla ambulanssilla, ehtivät ottaa kokeita ennakkoon.

Niin taas mieheni heräsi rintakipuihin yöllä ja sanoi, että soittaisitteko ambulanssin. Niin teinkin, ja tulivatkin melko pian. Olin jo kahdelle eri henkilölle puhelimessa kertonut, mikä syy meillä on. Hoitajat tulivat sisälle, ja nainen ärähti, että mikä täällä on hätänä. Kerroin, ja hän käskytti mieshoitajaa, että laitahan piuhat, otetaan sydänfilmi. Sitten kertoi, että eihän teillä mitään hätää ole.

Kauhistuin tilannetta ja sanoin, että lähtekää pois, me menemme omalla autolla. Siihen nainen tokaisi, että ette kai te yöllä mene Tyksiin, eikä aamulla kello 7–8 välillä, siellä on vuoronvaihdot.

He lähtivät, ja mittasimme kotilaitteella uudestaan tilanteen: miehelläni oli edelleen rytmihäiriöitä, eteisvärinää (flimmeri), verenpaine korkealla ja pulssi epämääräinen. Lähdimme Tyksiin omalla autolla. Siellä on aina ystävällinen vastaanotto, ja mieheni sai asiallisen hoidon. Saimme taas jatkoaikaa.

Oli taannoin Sauvossakin tapaus, jossa potilaalla oli lonkka/jalka-murtuma. Kaarinan ambulanssi kävi paikalla, ei ottanut kyytiin. Onneksi naapurissa asui eläkkeellä oleva lääkäri, joka auttoi kivuliaan potilaan autoon, ja päästiin Tyksiin. Samoin naapurissamme mies soitti ambulanssin vaimolleen vatsakipujen vuoksi. Ambulanssin hoitajat kävivät kotona: tarkkaillaan. Muutaman tunnin päästä mies soitti uudelleen. Ambulanssin hoitajat totesivat vaimon kuolleen.

Tästä opimme, että ei tilata ambulanssia, joka vain viivästyttää hoitoon pääsyä.

Helena Näre