Nämä autot huomaa kaupan parkkipaikalta – Piikkiöön ilmaantui japanilaisten erikoisautojen myymälä

0
Vinkeän näköinen Mitsuoka Le-Seyde erottuu Suomen harmaasta ja sateisesta ilmastosta.

Ajat Turun kehätietä pitkin ja katsahdat Jättänväljäntietä kohti. Näet jotain hyvin kummallista – ei, se ei ole avaruusalus vaan Japanissa valmistettu Mitsuoka Le-Seyde.

Le-Seyde on JDM-auto. Lyhenne tulee sanoista Japanese Domestic Market ja tarkoittaa vain Japanin markkinoille valmistettuja autoja.

JDM-Outlet on Euroopan suurin autoliike, joka myy ainoastaan JDM-autoja. Yrityksellä on Suomessa kaksi myymälää, joista toinen avattiin Piikkiöön syyskuun alussa.

Piikkiön toimipisteen ainoa työntekijä Jesse Jalo kertoo, että ihmiset haluavat ostaa JDM-autoja erottuakseen.

− Ihmiset haluavat löytää oman autonsa Skodien joukosta Prisman parkkipaikalta, hän naurahtaa.

Muita syitä JDM-auton ostoon on niiden vähäiset ajokilometrit, korkea varustelutaso, tehokkaammat moottorit ja ruosteettomuus.

Kaikissa JDM-Outletin myymissä autoissa ratti on oikealla eli suomalaisittain väärällä puolella, mutta se ei ole Jalon mukaan koskaan ollut syy ostopäätöksen perumiseen.

Liikkeen suurin asiakaskunta on 20–30-vuotiaat autoista kiinnostuneet miehet. Autoja löytyy kuitenkin kaiken ikäisille.

− Ollaan myyty yli 70-vuotiaille ihan normaaleja käyttöautoja.

Kilometrit ovat jääneet pieniksi

Oikealla puolella olevan ratin lisäksi myös vilkkuvipu on väärällä, tai siis oikealla puolella. Vakionopeudensäädin on JDM-autoissa harvinaisempi varuste, ja mikäli sellainen löytyy, saa nopeuden asetettua korkeintaan 115 kilometriin tunnissa.

Useat asiakkaat ovat Jalon mukaan ihmetelleet, miksi autoilla on ajettu niin vähän.

− Alhaiset kilometrit johtuvat Japanin autoverosta, hän selittää.

Japanissa autovero tulee maksaa vasta, kun autolla on ajettu yli 100 000 kilometriä tai se on yli 10 vuotta vanha.

JDM-Outlet myy ainoastaan Japanin sisäisille markkinoille valmistettuja autoja. Jatkuvan kasvun edessä yritys koki tärkeäksi laajentua ja avasi syyskuun alussa Piikkiöön uuden liikkeen. Yrityksen päätoimipaikkana on Vantaalla sijaitseva noin kolme kertaa suurempi myymälä.

Vuonna 2016 autojen tuonnin ja myynnin aloittanut yritys valitsi sijainniksi Piikkiön hyvien yhteyksien ja Turun suuren harrastelijamäärän vuoksi.

Espoosta Piikkiöön joka päivä

Espoossa asuva ja sieltä joka päivä Piikkiöön töihin tuleva Jalo kertoo päässeensä unelmatyöhönsä.

− Lapsesta asti on kiinnostanut kaikki, mikä pärisee, hän muistelee.

Ensimmäisen JDM-autonsa hän osti 2015 juurikin JDM-Outletista ja on sen jälkeen ostanut kyseisestä liikkeestä viisi autoa. Jalo päätyi JDM-Outlettiin myyjäksi sen jälkeen, kun hän joutui koronapandemian vuoksi lopettamaan taksiyrityksensä.

Hänen mukaansa JDM-Outlet tuo suuria asiakkuuksia Kaarinan alueella autojen parissa toimiville yrityksille ja tarjoaa kaarinalaisille työpaikkoja.

− Kyllä tänne lisää henkilökuntaa tarvitaan, Jalo naurahtaa.

Teksti ja kuvat: Roope Tuomola