Neljäsosa Kaarinan seurakunnan ehdokkaista vastustaa sateenkaarihäitä – Katso vaalikonevastauksia täältä

0
Kaarinan kirkko. Arkistokuva.

Kaarinan seurakunnan päätöselimiin on vaalikonevastausten perusteella pyrkimässä vanhoillisempia ehdokkaita kuin Piikkiössä – tai ainakin tähän suuntaan viittaavat ehdokkaiden vastaukset Suomen evankelisluterilaisen kirkon vaalikoneen kysymykseen siitä, tulisiko kirkon vihkiä avioliittoon samaa sukupuolta olevia.
Kysymys on pitkään ollut hyvä mittari paljastamaan, miten konservatiivisesta tai uudistusmielisestä kirkossakävijästä on kyse.
Neljäsosa Kaarinan seurakunnan ehdokkaista – 9 henkilöä 36:sta vaalikoneeseen vastanneesta – vastustaa kirkon perinteisen avioliittokäsityksen muuttamista. Sen sijaan Piikkiössä vain kymmenesosa (kaksi henkilöä kahdestakymmenestä) vastustaa mies- ja naisparien avioliittoja.
Perinteisen avioliiton kannattajat löytyvät kummassakin seurakunnassa Yhteinen kirkkomme -valitsijayhdistyksestä. Piikkiössä he jäävät vähemmistöön ryhmässään, mutta Kaarinassa sateenkaariliittojen vastustajilla on tässä ryhmässä enemmistö.
Toisaalta kaikkiaan Kaarinan seurakunnan ehdokkaista vahva enemmistö, kolme neljäsosaa, osoittaa vaalikoneessa olevansa uudistusmielisiä. Nähtäväksi jää, kumpia äänestäjät haluavat päättämään Kaarinan seurakunnan asioista.
Kaarina-lehti keräsi tähän artikkeliin muutamia kiinnostavia poimintoja kaarinalaisehdokkaiden vaalikonevastauksista.

Suomessa on sukupuoli­neutraali avioliittolaki. Tulisiko kirkon vihkiä avioliittoon myös samaa sukupuolta olevia?

Vaalikonevastausten perusteella suurin osa Kaarinan seurakuntavaaliehdokkaista on valmiita samaa sukupuolta olevien kirkkohäihin.
Sateenkaariliittojen vastustajia on 9 henkilöä 36 vaalikoneeseen vastanneesta, neljäsosa kaikista Kaarinan ehdokkaista.
Partiotyön Ystävät on Kaarinassa ainoa valitsijayhdistys, jossa kaikki vaalikoneeseen vastanneet peukuttavat sateenkaariliittoja.
Negatiivisimmin tasa-arvoiseen avioliittoon suhtautuu Yhteinen kirkkomme -ryhmä, jossa yli puolet vastustaa kirkon avioliittokäsityksen muuttamista.
Kokoomuksella ja SDP:llä useimmat haluavat avata kirkkoavioliitot samaa sukupuolta oleville, yksittäisiä soraääniä lukuun ottamatta.

Jos seurakunnan talous heikkenee, pitäisikö karsia ennemmin tiloja kuin henkilöstöä?

Vain harvalla on tästä ehdottomia linjauksia Kaarinassa. Valtaosalla vaaka kallistuu kuitenkin siihen, että mieluummin pitäisi panostaa henkilöstöön kuin tiloihin.
Kokoomuksessa kaikki ovat tätä mieltä. SDP:ssä ja Yhteinen kirkkomme -ryhmässä on yksittäisiä henkilöitä toisella kannalla.
Partiotyön Ystävissä on eniten – lähes puolet – niitä, jotka eivät halua luopua tiloista. Lippukuntien toimintahan on yleensä riippuvaista kirkon tiloista.

Kun seurakuntani antaa taloudellista tukea lähetysjärjestöille, esimerkiksi kolehtia keräämällä, tulisiko kyseisen järjestön toteuttaa yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon periaatteita?

Vaalikonevastausten perusteella lähes kaikki Kaarinan ehdokkaat ovat samaa mieltä siitä, että järjestöjen tulee noudattaa tasa-arvoa, kuten sitä, että nainen voi toimia pappina.
Ainoat soraäänet löytyvät Yhteinen Kirkkomme -listalta. Ryhmässä on neljä ehdokasta, joiden mielestä yhdenvertaisuudella ei ole niin väliä.

Pitäisikö seurakunnan luopua maito- ja lihatuotteiden käytöstä?

Ei. Maitoa ja lihaa pitää löytyä seurakunnan keittiöstä jatkossakin! Tätä mieltä ovat lähes kaikki Kaarinan ehdokkaat, ja monella kanta on ehdoton. Jyrkimmin asiaan suhtaudutaan SDP:ssä.
Yksittäisiä soraääniä löytyy kokoomukselta ja Yhteinen kirkkomme -listalta.
Partiotyön Ystävissä on muihin valitsijayhdistyksiin verrattuna eniten niitä, jotka voisivat luopua maidon ja lihan käytöstä seurakunnassa, mutta hekin jäävät tässä ryhmässä vähemmistöön.

Entäs muut uskonnot?

Kaarinan seurakuntavaaliehdokkaiden välillä on isoja eroja suhtautumisessa muihin uskontoihin. Osalle kristinusko on ainoa oikea vaihtoehto, toiset pitävät ovea enemmän auki sille, että muissakin uskonnoissa ollaan tärkeiden asioiden äärellä.
”Monista uskonnoista voi löytää syvempää totuutta”
Vahvasti tätä mieltä: Rasmus Hakala (kok.), Keijo Tapper (kok.)
Maltillisesti tätä mieltä: Anitta Aaltonen (sd.), Ismo Reunamo (sd.), Ulla Hörkkö (yht.), Juha Lenets (kok.), Jasmin Ketoja (part.), Nina Koiranen-Kortemäki (part.), Tero Kuusisto (part.), Annina Laaksonen (part.), Maria Ranne (part.), Otto Tammi (part.), Jenna Viherlaakso (part.)
”Kristinusko on ainoa tie Jumalan luo”
Maltillisesti tätä mieltä: Markku Agge (yht.), Pekka Heinonen (yht.), Maija Huhti (yht.), Elias Järvinen (yht.), Timo Kirjonen (yht.), Satu Takala (yht.), Ilkka Järvinen (kok.), Ulla Myntt-Rinne (kok.), Paula Mäkinen (kok.), Paavo Nevalainen (kok.), Riitta Nissilä (kok.), Samuli Laine (part.), Mirkka Lehtonen (part.), Salli Suominen (part.)
Vahvasti tätä mieltä: Irja Gustafsson (sd.), Tuula Törnblom (sd.), Ari Malmi (yht.), Anne Seivästö (yht.), Ismo Seivästö (yht.), Juha Tuominen (yht.)
”En kommentoi”
Minna Tiainen (part.), Raimo Erkkilä (yht.), Kaarina Peltonen (yht.)
Kaarina-lehti esitteli vaalikonevastauksia Piikkiöstä tarkemmin 2.11.2022.

 

Kaarinan seurakuntavaalit

  • Seurakuntavaaleissa valitaan päättäjät sekä Kaarinan seurakuntaneuvostoon että Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kirkkovaltuustoon.
  • Vaalitulos vaikuttaa samalla koko Suomen kirkon asioihin, sillä nyt valittavat luottamushenkilöt päättävät, keitä valitaan kirkolliskokousedustajiksi kaudelle 2024–2027.
  • Kaarinassa on neljä valitsijayhdistystä: Yhteinen kirkkomme (16 ehdokasta), Partiotyön Ystävät (12 ehdokasta), Kokoomus ja sitoutumattomat (8 ehdokasta) sekä Kaarinan SDP (4 ehdokasta).
  • Neljä kaarinalaisehdokasta ei vastannut vaalikoneeseen: kolme Yhteinen kirkkomme -listalta ja yksi Partiotyön Ystävistä.
  • Ennakkoäänestys on alkanut ja jatkuu 12.11. asti. Varsinainen vaalipäivä on 20.11.

Vaalikoneeseen vastanneiden keski-ikä Kaarinassa

  • Partiotyön Ystävät 38 v
  • Yhteinen kirkkomme 57 v
  • Kokoomus ja sit. 63 v
  • Kaarinan SDP 65 v
  • Keskiarvo 53 v