Pyydä seniori avuksi ikkunan­pesuun tai toimistoon

0
60-vuotias Soili, joka ei halunnut sukunimeään lehteen, käy ViiskytViisPlussan avulla tekemässä siivouksia. Hän on vielä työelämässä mutta innostui hankkimaan lisätienestejä. Sinikka Laitila vinkkaa, että kotitaloudet saavat siivouspalveluiden ostamisesta verotuksessa kotitalousvähennyksen.

– Yli viisikymppisten on todella vaikea löytää töitä tavallisilta työmarkkinoilta. Itsekin jätin omasta ansioluettelosta iän sen ikäisenä pois, kertoo 71-vuotias kaarinalainen Sinikka Laitila.

Hän ryhtyi tämän vuoden tammikuussa korjaamaan ongelmaa ja alkoi pyörittää yli 55-vuotiaille työntekijöille tarkoitettua vuokratyöfirmaa, ViiskytViisPlussaa. Sen avulla yksityishenkilöt ja yritykset voivat pyytää ikäihmisiä tilapäistöihin.

– Siivousta, pienrakentamista, haravointia, räystäskourujen putsaamista, toimistotyötä, kirjanpitoa, ravintolaan aputyövoimaa, luettelee Laitila, mitä tekemistä hänen kauttaan on löytynyt.

– Ikäihmiset ovat olleet todella innostuneita, ja heillä on ammattiylpeyttä. Vanhat ikäluokat ovat tottuneet tekemään ahkerasti ja huolellisesti töitä. Varsinkin miehet kaipaavat eläkkeellä jäätyään tekemistä.

Työntekijä voi tehdä töitä sen verran kuin itse haluaa, jotkut muutaman tunnin silloin tällöin, toiset tiiviimmin. ViiskytViisplussa toimii työnantajana ja saa palkkiosta osuuden.

– Ennen kaikkea yksityisasiakkaat ovat ottaneet meidät omakseen ja pyytäneet ikäihmisiä koti- ja pihatöihin. Yllätti, että kotitaloudet ovat olleet innokkaampia työllistäjiä kuin yritykset, miettii Laitila.

Työntekijän palkka ViiskytViisPlussassa on Laitilan mukaan ”kilpailukykyinen”. Esimerkiksi siivoojille hän on maksanut tavallista korkeampaa tuntitaksaa, sillä heistä on kaikkialla kova pula.

ViiskytViisPlus on alun perin ruotsalainen yritys, joka tuli Suomeen kolme vuotta sitten. Työvoimavuokraajana ja -ohjaajana oman uransa tehnyt Laitila koordinoi ViiskytViisPlussan Turun aluetta franchising-periaatteella.

Mukana on nyt useita kymmeniä ikäihmisiä. Heidän palveluitaan on tähän mennessä ostettu varsinkin Kaarinassa ja Piikkiössä, Turussa vähemmän.