Sateenkaariliittojen vastustaja sai Piikkiössä toiseksi eniten ääniä – Katso valitut täältä

0
Kuva Piikkiöstä sunnuntai-illalta, kun vaaliuurnaa tyhjennettiin. Vasemmalla vaalilautakunnan puheenjohtaja Petri Tölkki, oikealla Matti Uimonen ja Jouko Tuomarila. Uimonen ja Tuomarila ovat vaalilautakunnan jäseniä.

Piikkiön seurakuntaneuvostoon on luvassa uusia tuulia: puolet Piikkiön 12-paikkaisesta seurakuntaneuvostosta vaihtui.

Paikkansa uusivat Harri Lukander, Laura Langh-Lagerlöf, Kasper Kanervavuori, Mirjo Kanervavuori, Esko Lehtisalo sekä Sanna Tähkämaa. Päättäjäntuolin menettivät Marjo Uotila, Ilkka Lehmus ja Mia Linnansuu. Lisäksi kolme nykyisen seurakuntaneuvoston jäsenistä ei ollut ehdolla.

Asianajaja Harri Lukander sai ääniharavan tittelin sekä seurakuntaneuvostossa että kirkkovaltuustossa, kuten hän on saanut useissa aiemmissakin seurakuntavaaleissa. Lukander kuului myös yhtymätasolla eniten ääniä saaneiden joukkoon, joskaan ei päässyt ihan kärkeen.

Uusista Piikkiön seurakuntaneuvoston jäsenistä eniten ääniä kahmi Tapani Jokela, joka tuli Lukanderin jälkeen kakkoseksi äänimäärässä.

Partiotyön ystävistä ja Yhteinen kirkkomme -listalta meni neuvostoon läpi yhtä paljon ehdokkaita, kummaltakin viisi. Kokoomus ja SDP saivat kumpikin ainoastaan yhden ehdokkaan läpi. Seurakuntaneuvoston jäsenistä tasan puolet on etunimien perusteella naisia.

Vain kolme nuorta äänesti

Piikkiön seurakunnassa äänestysprosentti oli 11,9, enemmän kuin Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä keskimäärin (10,4) mutta vähemmän kuin koko valtakunnassa (12,9). Käytännössä 536 piikkiöläistä kävi nyt äänestämässä.

Äänestäjien osuus laski Piikkiössä reippaasti edellisistä vaaleista, joissa äänioikeuttaan käytti 14,6 prosenttia Piikkiön seurakuntaan kuuluvista.

Ennakkoon äänesti 54 prosenttia.

16–17-vuotiaat äänestivät erittäin vähän. Ainoastaan 1,5 prosenttia tästä ikäluokasta – kolme piikkiöläisnuorta – lähti vaaliuurnille. Äänioikeutettuja tässä ikäryhmässä oli 197.

Vanhoillisempi kuin ehdokasjakauma

Piikkiön seurakuntaneuvostoon valitut päättäjät ovat hieman vanhoillisempia kuin piikkiöläisehdokkaiden kokonaisjakauma, tai ainakin näin voi päätellä sen perusteella, mitä ehdokkaat vastasivat vaalikoneeseen sukupuolineutraalista avioliittolaista.

Vaalikonevastausten perusteella 17 % Piikkiön seurakunnan uudesta seurakuntaneuvostosta voi luonnehtia vanhoillisiksi, kun kaikista ehdokkaista heidän osuutensa oli 8 %.

Kumpikin sateenkaariliittoja vastustavasta kahdesta ehdokkaasta pääsi läpi, muhkean äänimäärän kerännyt Tapani Jokela sekä Hans Huttunen.

Viisi Piikkiön seurakuntapäättäjistä peukuttaa tasa-arvoista avioliittoa. Loput viisi henkilöä uudesta seurakuntaneuvostosta eivät ottaneet kantaa tai vastanneet vaalikoneeseen.

Läpimenijät Piikkiöstä

Harri Lukander (part.) 93 ääntä + yhtymävaltuustoon 108 äänellä

Tapani Jokela (yht.) 45 ääntä

Karri Koristo (yht.) 38 ääntä + yhtymävaltuustoon 49 äänellä

Laura Langh-Lagerlöf (kok.) 36 ääntä

Heidi Haapakoski (part.) 33 ääntä + yhtymävaltuustoon 28 äänellä

Esko Lehtisalo (sd.) 32 ääntä

Kasper Kanervavuori (part.) 25 ääntä

Hans Huttunen (yht.) 20 ääntä

Anni Wetterstrand (part.) 18 ääntä

Mirjo Kanervavuori (part.) 18 ääntä

Sanna Tähkämaa (yht.) 17 ääntä

Diana Elo (yht.) 14 ääntä

Artikkelia muutettu 23.11.2022 klo 14.16. Korjattu virheellinen ilmaisu, että ennakkoon olisi äänestänyt 53 prosenttia äänioikeutetuista.