Uutta hyvinvointialuetta ajetaan sisään hallitun kaaoksen tekniikalla

0
Hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikainen.

– Riskejä on vaikka kuinka paljon. Meillä on esimerkiksi 47 erilaista potilas- ja asiakastietojärjestelmää, totesi Varsinais-Suomen hyvinvointialueen eli Varhan tietohallintojohtaja Jari Poromaa perjantaina Varhan mediatilaisuudessa.

Hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikaisen mukaan paniikkimielialoja ei kuitenkaan ole ilmassa.

– Tuskin päästään ihan kuivin jaloin, mutta valtavia riskejäkään ei nähdäkseni ole, totesi Martikainen.

– Korona-aika osoitti, että kävi miten tahansa, niin hommat hoidetaan.

Eräs tavoite on viranhaltijoiden mielestä yli muiden: se, että saadaan rakennettua yksi yhteinen Varhan henki ja toimintakulttuuri.

Laskut saattavat viivästyäJari Poromaan mukaan Varhan palkanmaksun järjestelmät ja prosessit – kuten maksatustiedot – on siirretty ja testattu ajoissa.

– Erityisen tärkeä tavoite on, että työasemat, tunnukset ja verkot ovat toiminnassa heti vuoden vaihtuessa, Poromaa sanoo.

Sataprosenttista takuuta ei voi kukaan antaa, jo siitäkään syystä, että sähkökatkoksien riski on tällä hetkellä huomattavasti aikaisempaa suurempi. Palkkahallinnosta vastaava Laura Saurama kertoi, että joulukuussa jokaisen 23 000 henkilön työntekijäjoukosta pitäisi joka tapauksessa päästä tarkastamaan omat tietonsa.

Viivettä saattaa muodostua erityisesti laskujen maksamisessa.

”Poliitikot tekevät arvovalinnat”Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluehallituksessa on kolmen hengen puheenjohtajisto. Ykköspuheenjohtaja on piikkiöläinen Sanna Vauranoja (kok.) ja ensimmäinen varapuheenjohtaja keskusta-taustainen Naantalin entinen kaupunginjohtaja Jouni Mutanen.

Toinen varapuheenjohtaja on Niina Alho (sd.). Hän on Kaarinan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja asuu Vauranojan tavoin Piikkiössä.

Alho suhtautuu tulevaan tyynesti.

– Kyllä mulla on aika vahva luottamus. Toisaalta olisi naiivia ajatella, ettei mikään voi mennä pieleen.  Esimerkiksi jos laskujen lähettämisessä on ensi alkuun sakkausta, kotitalouksien on hyvä muistaa, että kyllä ne laskut kuitenkin ennen pitkää lankeavat.

Hän ei usko, että pienten kuntien terveysasemien olemassaolo on uhattuna. Palvelujen on oltava jatkossakin kuntalaisia lähellä.

Entä tarvitaanko tällaista uutta, massiivista, vaaleilla valittua väliportaan hallintoa?

– Mielestäni tarvitaan. Sydänkirurgi tekee sydänkirurgiaa. Poliitikkojen tehtävänä ei ole puuttua hoitoon vaan toteuttaa tärkeiksi koettuja laajempia arvovalintoja.

Vuoden 2023 Varha-talousfaktaaEnsi vuosi on pääosin haltuunottovuosi. Keskeisenä tavoitteena on toimintamallien yhtenäistäminen ja organisaation pystyttäminen.

Toiminnan tuotot 360 milj. e

Valtion rahoitus 1932 milj. e

Kulut 2336 milj. e

Rahoitus ja poistot 54 milj. e

Alijäämää näköpiirissä 99 milj. e

Investoinnit 86 milj euroa, josta rakennusten osuus 59 milj. e

Teksti ja kuvat Perttu Hemminki