Yksinäinen peltipoliisi vartioi Kaarinaa – Tarvitaanko maantiekaupunkiin lisää nopeusvalvontakameroita?

0
Jaakko Klang Elystä kertoo, että Empon kameratolpan tulevaisuutta pohditaan lähivuosina, mutta todennäköisesti Empon peltipoliisille on tarvetta jatkossakin. – Saaristotiellä on Empon kohdalla vilkkaita liittymiä, joissa ei ole liikennevaloja.

Kaarinan kuvaillaan olevan yhtä isoa tienristeystä, mutta ajonopeuksia mittaavia pysyviä liikennevalvontakameroita on paikkakunnalla vain yksi. Kaarinan ainoa peltipoliisi sijaitsee Empossa, muistuttamassa taajamasta Saaristotietä pitkin Paraisilta päin ajavia.

Tarkemmin ottaen Kaarinassa on tällä hetkellä kaksi peltipoliisia. Toinen liikennevalvontatolppa on pystytetty väliaikaisesti Kaarinan rajalle Kirjalansalmen sillan tuntumaan hillitsemään varsinkin raskaan liikenteen ajonopeuksia rapistuvalla sillalla siihen saakka, että uusi silta on valmistunut.

Poliisin tilastojen mukaan kyseiset peltipoliisit eivät ole olleet erityisen aktiivisia. Tammi-heinäkuun aikana kumpikin oli välähtänyt 15 kertaa. Lisäksi Kaarinassa on ollut liikkuvia ajonopeusvalvontakameroita, joista on kertynyt kymmenkertainen määrä välähdyksiä.

Hurjastelijat oppivat nopeasti, missä nopeusvalvontatolpat sijaitsevat, eikä peltipoliisien ole tarkoituskaan saada haaviinsa niitä, jotka kaahaavat säännöllisesti. Sen sijaan pysyvillä nopeusvalvontatolpilla hillitään pitkäaikaisesti ajonopeuksia tietyssä paikassa.

– Tolppa on kuljettajille varoitusmerkki, että laske nyt nopeutta, täällä on tärkeää kiinnittää huomiota ajonopeuteen, sanoittaa ylikomisario Mika Peltola Lounais-Suomen poliisista.

Verkakaarelle tulossa

Kaarinan kokoisessa, isojen maanteiden halkomassa kaupungissa luulisi olevan tarvetta usealle nopeusvalvontakameralle. Liikenneturvallisuusinsinööri Jaakko Klang Varsinais-Suomen Ely-keskuksesta ei kuitenkaan ole asiasta vakuuttunut.

– Vaikka Kaarinassa kulkee paljon autoja, yleinen liikenneturvallisuus on hyvä. Lisäksi Kaarinassa on paljon liikennevaloja, jotka hillitsevät ajonopeuksia. Me seuraamme onnettomuushistoriaa ja liikenneturvallisuuden tasoa ja päätämme niiden perusteella tolppien paikoista, hän selittää.

Tosin yksi uusi peltipoliisipaikka on neuvottelujen alla Kaarinaan. Automaattisia nopeusvalvontakameroita havitellaan Verkakaarelle Paltan tulevan uuden asuinalueen kohdalle. Tiellä ajaa raskasta liikennettä.

– Kun Verkakaarella mittailimme, kyllä siellä ajettiin tasaisesti varsin reipasta ylinopeutta, Klang toteaa.

Kuntia vaikea verrata

Nopeusvalvontakameran välähdystilastojen perusteella Kaarina vaikuttaa selvästi rauhallisemmalta kuin lähikunnat. Esimerkiksi Raisiossa, jossa asukasluku on lähes kolmanneksen pienempi kuin Kaarinassa, kamera välähti alkuvuonna 2,5 kertaa useammin ylinopeudesta kuin Kaarinassa.

Raisiossa on Kaarinan lailla kaksi peltipoliisia.

Mika Peltola poliisista kuitenkin muistuttaa, että kuntia on sakkotilastojen perusteella vaikea verrata toisiinsa. Kameravälähdysten määrään vaikuttavat lukuisat muutkin osatekijät kuin ajetut ylinopeudet, kuten se, onko tolpissa ollut kameraa ja sähköjä päällä.

Nopeusvalvontakamera välähti tammi-kesäkuussa

  • Turussa 3183 kertaa
  • Paraisilla 671
  • Raisiossa 441
  • Kaarinassa 182
  • Liedossa 161
  • Paimiossa 31
  • Tiedot ajalta 1.1.–12.6.2022