Eija Karlsson innostui kirppistelystä vasta, kun hänestä tuli kirppisyrittäjä – Lasten Seesamissa käynnistyi tee se itse -markkinat

0
Eija Karlsson siirtyi kirpputoriyrittäjäksi ravintola-alalta. Joulukuussa Lasten Seesamissa vietetään perinteisiä DIY-markkinoita.

Kirpputori Lasten Seesamissa käynnistyi viime viikolla DIY-markkinat. Myytävänä on tuttuun tapaan käsin tehtyjä tuotteita pääasiassa käsityöharrastajilta. Myyjiä on tänä vuonna runsaat 30.

Kaarina-lehden käydessä paikalla suurin osa käsityöläisistä ei ollut vielä ehtinyt asettaa tuotteittaan esiin, mutta myytävänä oli jo esimerkiksi saippuaa ja kylpypommeja, koruja, ekologisia tiskirättejä, keppihevosia sekä pipipusseja.

– Yksi kysytyimmistä tuotteista ovat olleet käsintehdyt tonttulakit, Eija Karlsson Lasten Seesamista kertoo.

Paraisilta kotoisin oleva Karlsson on toiminut Lasten Seesamin yrittäjänä vasta noin vuoden, joten hänellä ei ole tarkkaa tietoa, monettako kertaa DIY-markkinat järjestetään. Tapahtuman suosiosta kertoo se, että nykyisin DIY-markkinat järjestetään kahdesti vuodessa: joulun alla ja toukokuussa koulujen kevätjuhlien aikaan.

Ravintola-alalta Seesamin omistajaksi

Kirpputori Lasten Seesam viettää ensi vuonna 10-vuotisjuhliaan. Karlsson on kirpputorin kolmas omistaja. Hänellä on aiempaa yrittäjäkokemusta ravintola-alalta Paraisilta Kamun ja tilausravintola Råttiksen omistajana.

– Tämä kirpputori tuli minulle vähän sattumalta. Olin jo jonkin aikaa kaivannut jotakin uutta työrintamalla. Lasten Seesamin edellinen omistaja Anu Niinikoski on ystäväni. Tartuin tilaisuuteen, kun Anu kysyi, olisinko kiinnostunut lähtemään Seesamin yrittäjäksi.

Karlssonin mielikuva kirpputoreista on muuttunut täysin viimeisen vuoden aikana. Ennen omistajanvaihdosta hän kierteli kirpputoreilla vain satunnaisesti. Nykyisin hän ostaa lähes kaikki vaatteensa Lasten Seesamin yhteydessä sijaitsevasta Toisesta tarinasta.

– Harmittaa, ettei tällaisia kirpputoreja ollut siihen aikaan, kun omat lapseni olivat pieniä. Nykyisin kirpputoreilta saa lähes kaiken tarvittavan, mutta huomattavasti halvemmalla kuin uutena. Tällä hetkellä esimerkiksi talvihaalarit ja -kengät käyvät hyvin kaupaksi.

Hän on iloinen siitä, että ihmisten suhtautuminen käytettyjä vaatteita ja tavaroita kohtaan on muuttunut. Joskus on saatettu ajatella, että on noloa ostaa kirpputorilta, mutta sellaista asennetta ei enää ole.

– Nykyisin on hyväksyttävää ja trendikästä antaa toisille esimerkiksi kierrätyslahjoja jouluna. Uskon, että kiertotalouden suosio tulee vain kasvamaan tulevaisuudessa, Karlsson sanoo.

Lasten Seesamin liikeideana on alusta asti ollut myymälämäinen ilme ja siististi esille asetetut tuotteet. Sittemmin laadukkaita lastenkirpputoreja on perustettu myös Turkuun ja muihin naapurikuntiin. Karlsson ei pidä kilpailua pahana asiana, sillä se lisää tietoisuutta ja kiinnostusta kierrättämiseen ja tuo sitä kautta kirpputoreille uusia asiakkaita.

Lasten Seesamin DIY-markkinat 21.12. saakka.