Ekaa kertaa liveyleisön edessä – ”Rap on tuonut järkevää tekemistä ja positiivista voimaa omaan elämääni”

0
MC Kajo, oikealta nimeltään Kalle Niskanen antoi aloittelevalle 17-vuotiaalle räppäri Eemil Erkkilälle neuvoja.

Viime keskiviikkoiltana Piikkiön nuorisotila KYlän ovensuussa kajahti, kun sisään astuessa paikalta ei kantautunut tavanomaisia ääniä, jotka tulevat yleensä peleistä ja mobiilivideoista. Kaiuttimesta soitetun tahdin saattelemana nuorisotalolla raikui rap-riimittely.

Nuokkarille oli saapunut moninkertainen rapin Suomen mestari MC Kajo, oikealta nimeltään Kalle Niskanen. Hän piti illan ajan nuorille rap-pajaa ja esiintyi tapahtumassa myös itse.

Nuoria oli tullut paikalle paljon. He olivat kokoontuneet sohvalle illan vierailijan ympärille ja olivat tarkkana korvana, kun MC Kajo tarttui mikkiin.

Rap-artisti on tunnettu erityisesti freestyle-taidoistaan, jossa riimit keksitään improvisoiden. Artisti vaihtoi erilaisia taustamusiikkeja ja pyysi, että yleisöstä huikataan sanoja, joista artisti voi räpätä. Nuoret innostuivat huutelemaan ja sanoja kuului aina, kun edellinen aihe oltiin käsitelty.

Freestylessa räpättiin esimerkiksi b-suorasta ja derbystä, ja esitys päättyi raikuviin aplodeihin ja vihellyksiin.

Inspiraatiota ja kannustusta

Rap on suosittu musiikkigenre nuorten keskuudessa. Ilmaisen tapahtuman tarkoitus on antaa nuorille mahdollisuus päästä juttelemaan, jakamaan kokemuksia ja saamaan vinkkejä alan ammattilaiselta.

17-vuotias Eemil Erkkilä otti nuokkarille järjestetystä tilaisuudesta kaiken irti. Hän oli saapunut jo ennen tapahtuman alkua paikalle toivoen, että pääsisi MC kajon juttusille. Piikkiöstä kotoisin oleva nuorukainen päätti tulla katsomaan, miten ammattiräppäri hommansa hoitaa, ja totesi, että keikka meni hyvin.

Erkkilä tekee myös itse räppiä. Hänen mukaansa tapahtuma toi omaan tekemiseen lisää inspiraatiota, motivaatiota sekä kannustusta.

– Koen, että räppäämisen voi aloittaa todella matalalla kynnyksellä. Ei tarvitse olla monen tuhannen euron laitteistoja, kunhan alkaa vaan laulamaan, hän toteaa.

Erkkilä ei ole aiemmin esittänyt omia kappaleitaan julkisesti, vaan ainoastaan omalle perheelleen. Tapahtumaan saapuessaan hän oli päättänyt esittää ensimmäistä kertaa koskaan liveyleisölle oman tekeleensä, eikä häntä näyttänyt jännittävän se, että tätä kuunteli samalla rapin moninkertainen Suomen mestari.

Esityksen päättyessä Erkkilä sai ansaitsemansa aplodit.

Musiikki ja kulttuuri veivät mennessään

Kaarinasta kotoisin oleva MC kajo hullaantui rapista pikkupoikana, kun kuuli ensimmäisiä suomalaisia radiosoittoja.

– Siihen aikaan vuosituhannen alussa Suomeen rantautui rap-aalto, joka ei tuonut mukanaan ainoastaan rap-musiikkia vaan kokonaisen HipHop-kulttuurin.

Niskasen mukaan varsinkin freestyle vaatii paljon harjoittelua, mutta muuten räppääminen on tuntunut hänestä aina luonnolliselta ja hänen omalta jutultaan.

Vuonna 2004 Niskanen sai suomirapin mestaruuskilpailuista kuvatun DVD:n. Hän kertoo tuijottaneensa sitä useita kertoja ja päätti lähteä seuraavana vuonna kokeilemaan itse ensimmäistä kertaa taitojaan kilpailussa.

– Kisat menivät hyvin, ja loppu onkin historiaa, Niskanen naurahtaa.

Niskanen toteaa, että hänen ollessaan teini-ikäinen ei samantapaisia rap-pajoja järjestetty kuin nyt Piikkiössä. Hänen mukaansa on hienoa, että nuoret pääsevät ympäri Suomen osallistumaan tällaisiin tapahtumiin.

– Rap on tuonut niin paljon positiivista voimaa ja järkevää tekemistä omaan elämääni. Tiedän, että se on tehnyt niin myös monille muille nuorille.

Tapahtuma järjestettiin Kaarinan kaupungin toteuttaman asukasbudjetin avulla. Osallistuvassa budjetoinnissa asukkaat voivat ideoida, kehittää ja päättää siitä, miten osa kaupungin rahoista käytetään.

Teksti ja kuvat Hanna Kammi-Rahnasto