Iida Rauman Hävitys on myös Runeberg-ehdokkaana

0
Hävitys on vuonna 1984 syntyneen, Littoisista kotoisin olevan Iida Rauman romaani, joka kuvaukset koulukiusaamisesta ovat herättäneet valtakunnallisesti paljon huomiota.

Hiljattain Finlandia-palkinnon voittanut Iida Rauman romaani Hävitys – Tapauskertomus on myös Runeberg-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaana. Yhteensä ehdokkaita on kymmenen.

Runeberg-palkintoa voi luonnehtia tunnetuimmaksi kirjallisuuspalkinnoksi Finlandian jälkeen. Ei ole tavatonta, että sama teos voittaisi kummatkin. Neljätoista vuotta sitten Sofi Oksasen Puhdistus onnistui tässä.

Kirjailija Johanna Hulkko, kriitikko Vesa Rantama ja kirjallisuustoimittaja Camilla Lindberg valitsivat ehdokkaat 240 teoksen joukosta. Voittajan valitsee toinen raati, jonka muodostavat kirjailija Marja-Leena Tiainen, kriitikko Merja Leppälahti ja pohjoismaisen kirjallisuuden väitöskirjatutkija Hanna Lahdenperä. Lisäksi yleisö voi äänestää suosikkiaan Varjo-Runeberg -äänestyksessä Uusimaa -lehden sivuilla.

Voittaja paljastetaan Suomen kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin syntymäpäivänä 5.2. Palkintosumma on 20 000 euroa.

Hävitys käsittelee koulukiusaamista Kaarinassa 1990-luvulla ja pohjaa Rauman omiin kokemuksiin Kaarinasta.