Iiti Elomaan romaani unohdetusta taiteilijasta kilpailee Savonia-palkinnosta

0
Iiti ja Tero Elomaata voi kutsua taiteilijapariskunnaksi. He ovat innostaneet toisiaan kirjoittamaan Erik Johan Löfgrenistä, minkä lisäksi Tero on houkutellut vaimonsa sanoittamaan ja säveltämään musiikkia. Arkistokuva.

Kaarinalaisen Iiti Elomaan kirja Pettämätön kauneudentaju pääsi kisaamaan Kuopion kaupungin jakamasta Savonia-palkinnosta. Raati valitsi Elomaan romaanin kuuden ehdokkaan joukkoon 86 teoksesta.

Raati kuvaa teosta näin:

”Elomaa kirjoittaa esikoisromaanissaan eläväksi palan ennen kuvaamatonta suomalaista taidehistoriaa. Kyse on vähemmän muistetun Suomen ensimmäisen ammattilaistaidemaalari Erik Johan Löfgrenin elämänkerrasta, mutta teos myös paljastaa sen, mitä suomalaisen kulttuurin käynnistäminen ja ennen kaikkea suomalaisen identiteetin luominen on vaatinut. Romaani perustuu tositapahtumiin, mutta kirjailija antaa myös mielikuvituksensa lentää.”

Savonia-palkinnolla huomioidaan merkittäviä kirjailijoita, joilla on kytkös Kuopioon ja lähiseudulle. Palkinto on 12 000 euron suuruinen. Voittaja julkistetaan 9.12.2022.

Kaarina-lehti kertoi Iiti Elomaan kirjaprojektista marraskuussa 2019 ilmestyneessä numerossa. Iitin puoliso Tero Elomaa teki samaan aikaan tutkimusta Erik Johan Löfgrenistä. Artikkelin voi lukea täältä.