”Jos 15-vuotias on vastuussa rikoksistaan, hänen pitäisi saada vaikuttaa lainsäädäntöön”– Littoislainen Eino Koskinen pääsi nuvan hallitukseen

0
Eino Koskinen viime joulukuisessa arkistokuvassa.

Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto on valinnut seitsenjäseniseen liittohallitukseensa kaarinalaisen, 17-vuotiaan Eino Koskisen . Koskinen valittiin toiseksi suurimmalla äänimäärällä liittokokouksessa, jossa oli lähes sata nuorta ympäri Suomea.

Koskinen asuu Littoisissa ja on toiminut kuluneen vuoden liiton Lounais-Suomen piirin varapuheenjohtajana.

Eino Koskinen, minkä ikäisenä pääsit ensimmäisen kerran nuorisovaltuustoon?


– 12-vuotiaana alakoululaisena, viisi vuotta sitten.

Mikä nuvassa on ollut paras anti itsellesi?


– Esiintymisrohkeuden kasvu sekä koko Suomen laajuiset kontaktit. Lisäksi kokoustekniikoiden oppiminen on osoittautunut tärkeäksi.

Mistä nuvan saavutuksesta olet eniten ylpeä Kaarinassa?


– Ehdottomasti suurin nuvan saavutus oli mopotallin hankkiminen tänne Kaarinaan. Mopotalli on siis paikka, jossa voi esimerkiksi korjata mopoa ja viettää aikaa. Mopotallin toiminta alkoi kesällä, ja siellä on riittänyt kävijöitä hyvin.

Idea oli alun perin minun, ja vein sen nuvan ja yhden kummivaltuutetun kanssa valtuustoaloitteena läpi Kaarinan valtuustosta.

Mitä toivot liittohallitukselta?


– Liittohallituksen toiminta-alue on koko Suomi, ja minulle näin suuri tehtävä on uusi. Toivon liittohallitusvuodelta paljon uuden oppimista, tapahtumien järjestämistä sekä yhteistyötä eri tahojen kanssa.

Ensi vuonna tehdään paljon liiton sisäisiä uudistuksia, mutta perusasiat pysyvät ennallaan: liitto ja liittohallitus järjestävät koulutustapahtumia, hoitavat nuorten edunvalvontaa ja toimivat aktiivisena yhteiskunnan osasena.

Aiotko myöhemmin kuntapolitiikkaan?


– Ehdottomasti löytyy kiinnostusta kuntapolitiikkaan! Eikä poismuutto Kaarinasta ole suunnitelmissa.

Olen yhden poliittisen nuorisojärjestön jäsenenä, mutta nuvatoiminta on puoluepoliittisesti sitoutumatonta.

Mitä tulevaisuuden ammattiajatuksia sinulla on?


– Todennäköisesti lähden lukion jälkeen opiskelemaan yliopistoon joko opetusalalle tai jollekin yhteiskunta-alalle.

Nuvan liittokokous vaatii äänestysikärajan laskemista 15 vuoteen. Mitä mieltä itse olet asiasta?


– Ikärajaa tulisi alentaa, jotta sukupolvien välinen tasa-arvo toteutuisi paremmin päätöksenteossa. Lisäksi nuoresta saakka olisi mahdollisuus tehdä äänestäminen perinteeksi. Samalla äänestävien määrä nousisi. Demokratiahan toteutuu parhaiten silloin, kun mahdollisimman monen ääntä kuullaan.

Yksi jykevä argumentti on, että mikäli on rikosoikeudellisessa vastuussa, tulisi olla mahdollisuus vaikuttaa lainsäädäntöön.

Ikärajaksi on ehdotettu myös 16 ikävuotta, koska siinä iässä usein aloitetaan toinen aste eli lukio tai ammattikoulu. Itse seison kuitenkin 15 ikävuoden takana.