Kaarina-lehti Paraisilla: Joulumieli löytyy Café Nathalista

0
Café Nathalia pitää paraislainen pariskunta, Kim Fjäder ja Suzann Rosenblad-Fjäder. – Kyllä täällä kommelluksiakin sattuu. Täällä on paljon rappuja! he kommentoivat. – Tai jokin kakku unohtuu uuniin.

Joululaulut soivat hiljaa Paraisten keskustan kävelykadulla. Postilaatikko odottaa kirjeitä joulupukille, ja lumisade saa jouluvalot ja kuuset tavallistakin idyllisemmän näköisiksi.

Kaarina-lehden toimittaja pyysi sosiaalisessa mediassa saaristolaisia kertomaan, missä puodissa tai kahvilassa he Paraisten keskustassa piipahtaisivat, jos he haluaisivat joulumieltä. Lähes kaikki vastasivat suoralta kädeltä, että Café Nathalissa.

Café Nathali on Suzann Rosenblad-Fjäderin ja Kim Fjäderin kahvila, joka oli aiemmin auki vain jouluaikaan mutta nykyään ympäri vuoden.

Kun kahvilaan astuu sisään, on helppo ymmärtää, miksi joulumielen koetaan asuvan juuri täällä.

Isä oli huutokauppameklarina

Café Nathalissa on seinillä lokeroita ja hyllyjä, joilla kurkistelee kahvipannuja, vanhan ajan tonttuja ja enkeleitä. Kaulin löytyy taulunkehyksistä. Puusukset nojaavat nurkkaan, ja kiemuraisesta puun oksasta roikkuu kahvikuppeja.

Ylevät patsaat ovat saaneet tonttumyssyt. Vessasta löytyy possuperhe. Samainen possuperhe on syy, miksi lapsivieraat haluavat tässä kahvilassa käydä aina vessassa.

Veikeä koristelu on Suzann Rosenblad-Fjäderin käsialaa, ja rekvisiitta vaihtuu vuoden mittaan.

Joka joulu kahvilassa on uudenlainen sisustus. Esineitä ei siltikään myydä tai heitetä pois.

– Meillä on kotona koko autotalli niitä täynnä, nauraa Suzann.

Hän ei itse askartele tai valmista koristeita. Sen sijaan moni esineistä on alun perin kotoisin huutokaupoista. Suzannin isä oli huutokauppameklari ja sai Suzanninkin innostumaan tavaroista. Lisäksi esineitä, kuten tauluja, tulee lahjoituksina asiakkailta.

Iäkkäille apua

Café Nathalista saa Suzannin leipomaa pullaa ja kakkuja sekä salaatti-piirakka-lounaan. Suzann leipoo makeita ja suolaisia kakkuja myös tilaustyönä.

Eniten menee kuitenkin pullaa.

Kahvilassa on varsin paljon asiakaspaikkoja, viitisenkymmentä. Sisällä on yleensä iloinen puheensorina.

Paikalta saa aina juttuseuraa, jos sitä ei alun perin ole. Suomi ja ruotsi vaihtelevat lennossa: kukin puhuu sitä kieltä, mikä sillä hetkellä sattuu olemaan luontevin, Paraisilla kun ollaan.

– Moni iäkäs tulee meiltä pyytämään apua, esimerkiksi kännykän tai muiden murheiden kanssa, kertoo Kim Fjäder.

– Ja mielellämmehän me autamme heitä.

Kuusikymppinen pariskunta on toiminut yrittäjinä 31 vuotta. Sitä ennen he tekivät täysin muita töitä: Suzann oli hoitoalalla, Kim kaivonporaajana.

Pariskunnalla on ollut aiemmin Paraisten keskustassa myös ravintola, lahjatavaraliike ja kehystämö. Lisäksi he pitivät 2010-luvulla kuutisen vuotta Norrskatassa vierasvenesatamaa ja kauppaa.

Auki vain päivällä

Café Nathali on avoinna useimpina viikon päivinä, mutta iltaisin kahvila on kiinni – jos Paraisten keskustan tapahtumapäiviä ei oteta lukuun.

– Herään viideltä aamulla leipomaan, joten emme ole harkinneet, että laajentaisimme iltaan, kertoo Suzann Rosenblad-Fjäder.

Jos hän koristelee joka vuosi kahvilan ylenpalttisesti, jääköhän koti sitten kokonaan koristelematta?

– Ei, laitan kodinkin oikein jouluisaksi, hän vastaa.