Kaarinalaisen Henna Kiilin barbienukella on yli 40 000 seuraajaa ympäri maailmaa – Tuittupäänukke sanoo sen, mitä ajattelee

0
Henna Kiilillä on kotonaan kaksi lipastollista nuken vaatteita ja tarvikkeita, joista osan hän on tehnyt itse. - Harrastajien skaala on varsin laaja rahan suhteen. Osa tekee kaiken itse ja osa käyttää harrastukseen kymmeniä tuhansia euroja.

Henna Kiili istahtaa tuoliin ja kaivaa laukustaan Ellien, hämmästyttävän ihmismäisen barbienuken. Elliellä on pino kirjoja sylissään – ollaanhan kirjastossa. Laukkuun on pakattu harmaan sään takia myös minikokoinen sateenvarjo.

28-vuotias Kiili on miniatyyri- ja nukkeharrastaja. Ellie kulkee hänen mukanaan kaikkialle. Kiili ottaa nukestaan kuvia niissä paikoissa, joissa hän itse liikkuu ja julkaisee niitä Instagramissa Elliefromfinland-nimellä. Nukella on yli 40 000 seuraajaa eri puolilta maailmaa. Eniten seuraajia on hieman yllättäen Brasiliassa.

Ellien avulla Kiili on tehnyt tutuksi esimerkiksi suomalaista saunakulttuuria ja ottanut kantaa Ukrainan sotaan.

– En itse edes täysin tajua tämän nuken suuruutta. Viime keväänä sain viestiä ukrainalaisilta nukkeharrastajilta, jotka olivat paenneet sotaa Suomeen. He kysyivät, voisivatko he tavata Ellien, Kiili kertoo ja muistelee tapaamista lämmöllä.

Tänä syksynä Ellieen on voinut törmätä Hovirinnan rannassa, sillä Kiili nukkeineen muutti reilu kuukausi sitten Kaarinaan.

Leikki, joka ei lopuKiili on rakastanut nukkeja lapsesta saakka.

– Vitsit, kun leikkimistä ei tarvitsisi lopettaa aikuisena, hän muistelee surreensa lapsena.

Kiilin isoisä oli taitava käsistään ja nikkaroi ja ompeli mielellään nukeille vaatteille. Nykyisin isoisää kutsuttaisiin miniatyyriharrastajaksi, mutta parikymmentä vuotta sitten sellaiselle näpertelylle ei ollut vielä nimeä.

Parikymppisenä Kiilille avautui netin kautta kokonaan uusi maailma. Facebookista ja Instagramista hän löysi muita harrastajia. Hän arvelee, että pelkästään Suomessa on nykyisin muutamia kymmeniätuhansia miniatyyriharrastajia.

Kiili harrastaa miniatyyreja 1:6-mittakaavassa, johon kuuluvat muun muassa barbie-, momoko- ja fashion royalty -nuket. Hän perusti nukelleen Instagram-tilin kuusi vuotta sitten. Samalla hän kehitti Ellien ympärille tarinan, jonka etenemistä nuken fanit seuraavat Instagramissa. Ellien seuraaminen tuntuu vähän samalta kuin lukisi kirjaa tai katsoisi tv-sarjaa.

Miniatyyriharrastajia on Kiilin mukaan hyvin monenlaisia. Suomessa on toistaiseksi eniten nukkekotiharrastajia. Osa harrastajista keskittyy pelkästään rakentamaan minimaailmoja, osa keräilee nukkeja ja osalla ei ole nukkeja ollenkaan.

– Ainoa sääntö on, ettei ole väärää tapaa harrastaa tätä. Pääasia on, että nauttii siitä, mitä tekee, Kiili sanoo.

Joulukuussa Kiili järjestää harrastajille kotimiitin ja kutsuu harrastajia luokseen. Hän aikoo askarrella tapaamista varten joulumarkkinakojuja minikoossa. Miitit tarjoavat tilaisuuden tutustua muihin nukkeharrastajiin ja vaihtaa ideoita.

Uusia puolia SuomestaNukkeharrastus on tuonut Kiilille ystäviä ympäri maailmaa. Jotkut seuraajat ovat jopa matkustaneet Suomeen nähdäkseen Ellien Instagram-tililtä tutut paikat.

Kiili tunnustaa, että Ellie on saanut myös hänet näkemään kotimaan uudessa valossa.

– Aiemmin ajattelin, että Suomi on ihan surkea, tylsä ja mitäänsanomaton paikka, eikä täällä ole minulle mitään. Nykyisin rakastan Suomea ja kulttuuriamme ja olen ymmärtänyt, miten uniikki se on. Rakastan varsinkin tätä pimeää aikaa, kun ihmiset laittavat kausi- ja jouluvaloja. Suomi on mitä ihanin maa.

Kun Kiili kuvasi nukkeaan saunassa, toisella puolella maapalloa asuvat seuraajat kauhistelivat sopimatonta sisältöä. Seuraajien reaktioista Kiili ymmärsi, että hänen on avattava suomalaista saunakulttuuria tarkemmin.

– Olen kertonut, että suomalaiset pitävät bussipysäkillä vähintään metrin välin toisiin ihmisiin, mutta uimahallin saunassa voidaan hyvin istua alasti kylki kyljessä ja keskustella hyvinkin henkilökohtaisista asioista. Ulkomaalaiset seuraajat olivat ihan haltioissaan, että ihanko oikeasti. Myös lumi herättää loputtomasti ihastusta.

Ellien kautta Kiili on oppinut myös itse lisää muista maista ja kulttuureista. Ennen kaikkea harrastus tuo iloa ja hauskuutta arkeen. Hetken mietittyään Kiili lisää Ellien antaneen hänelle lisää itseluottamusta.

– Päätin heti alussa, että Ellie on hahmona tuittupää, joka ei pelkää sanoa niin kuin ajattelee. Ellien kautta olen itsekin alkanut miettiä, miksen voisi itsekin sanoa mielipiteitäni suoremmin.