Kaarinalaisen vaikeavammaisen taksimatka tyssää Tortinmäkeen

0
Kurjenrahkan kansallispuistossa on esteetön luontopolku. Arkistokuva.

Metsähallitus on lähestynyt Kaarinan vammaisneuvostoa, jotta vaikeavammaisilla kaarinalaisilla olisi mahdollisuus päästä liikkumaan Kurjenrahkaan vuosi sitten valmistuneelle esteettömälle luontopolulle. Vaikeavammaiset ovat oikeutettuja vammaispalvelulain mukaisiin liikkuvista tukeviin kuljetuspalveluihin. Kaarinan kaupunki on kuitenkin linjannut, että kuljetuspalvelun käyttöalue on Kaarina ja naapurikunnat.

Kulku Kurjenrahkan esteettömälle luontopolulle tapahtuu Kurjenpesän pysäköintialueelta, joka sijaitsee Pöytyän kunnan alueella. Kaarinan linjauksen mukaan kuljetuspalvelun käyttäjällä on mahdollisuus päästä omavastuuhinnalla eli 3 eurolla Turun Tortinmäkeen asti. Tästä on kuitenkin vielä 6 kilometrin matka esteettömän luontopolun alkuun. Kuljetuspalvelun käyttäjällä on mahdollisuus maksaa loppumatka itse.

Metsähallituksen kirjelmää on puitu sekä Kaarinan vammaisneuvostossa että sosiaali- ja terveyslautakunnassa. Kaarinan vammaispalvelupäällikkö on todennut, että kuljetuspalvelun käyttöaluetta koskevista ohjeista ei ole tarkoituksenmukaista poiketa. Poikkeuksen tekeminen yhdessä asiassa asettaisi kyseenalaiseksi koko käyttöalueen. Tällöin voisi kysyä, pitäisikö kuljetuspalvelut ulottaa myös esimerkiksi Raision Myllyyn.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti, ettei kuljetuspalvelun käyttöaluetta ole tässä kohtaa tarkoituksenmukaista laajentaa, koska sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy tammikuun alussa Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle. Varha tulee määrittelemään vammaispalvelulain mukaan myönnettävän liikkumista tukevan kuljetuspalvelun käyttöalueen aikanaan.